„București, oraș în matricea otoman-orientală”, expoziţie inedită de colaje prezentată la Istanbul

Expoziţia inedită de colaje „București, oraș în matricea otoman-orientală”, care reflectă influenţele otomane în arhitectura Capitalei României,  va fi deschisă publicului în data de 18 mai 2019, de la ora 16.00, în spațiul expozițional al Küçük Mustafa Pașa Hamamı, până la finalul lunii mai. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul împreună cu partenerii săi, Consulatul General al României la Istanbul şi Küçük Mustafa Pașa Hamamı. Cele 24 de colaje, pregătite special să fie prezentate în Turcia, vor fi prezentate publicului în data de 18 mai 2019. Imaginile unicat vor fi aduse și prezentate publicului de arh. Dan Lăcătuș, autorul expoziției, curatori fiind dr. Cătălin D. Constantin și arh. Ionel Motoc.

Tema expoziției este una puțin cercetată, dar foarte interesantă pentru identitatea hibridă a orașului București, din prezent. Dincolo de clădirile construite în epoci foarte diferite, partea centrală a Capitalei păstrează încă fragmente din întortocheata tramă stradală din veacurile vechi, în stil tipic oriental.

Expoziția cuprinde 24 de colaje, care fac referire la matricea otoman-orientală a orașului București și care exemplifică modul în care s-a format și a evoluat Bucureștiul.

„București, orașul în matricea otoman-orientală”, susținută de ICR Istanbul, este prima expoziție de acest gen care reliefează influențele otomane în arhitectura Bucureștiului.

Arh. Constantin Dan Lăcătuș este specialist al Ministerului Culturii în domeniile restaurare arhitectură, inginerie-consolidare și restaurare structuri istorice. A fost implicat în urmărirea și coordonarea restaurării pentru următoarele proiecte care au vizat impozante clădiri de patrimoniu precum: Ateneul Român, Biblioteca Central Universitară, Arcul de Triumf, Hotel Continental, Palatul Regal, Caru’ cu Bere, Hotel Cișmigiu, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Țăranului Român și a multor monumente de clasă A și B din București și din țară. Arh. Dan Lăcătuș semnează frecvent articole despre restaurarea de clădiri de patrimoniu, critică de artă și antropologie în publicații de specialitate. Este redactor-şef al revistei AXA-Spațiul construit - articole, critică de artă, istoria arhitecturii, tehnici de restaurare, interviuri în reviste: Cariere, lgloo, Casa Lux, fiX,q-gratiul construit, Arhitext design. De asemenea, Dan Lăcătuş este autorul multor ilustrații și coperți de carte: Tudor Cristian Roșca - "20121' - Fundația Culturală Antares, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Tudor Cristian Roșca - "Animale &Planete", Fundația Culturală Antares, Marius Ghilezan - "Hoția la români" - editura Corint, Marius Ghilezan - "lmpostura" - editura Corint, "Cele mai frumoase poeme de dragoste" - editura Homer.

Conf. dr. Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Departamentul de Studii Culturale, Facultatea de Litere, Universitatea București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc.

Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în anul 2003, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice din orașe europene.

Ionel Motoc este arhitect cu o bogată activitate în restaurare de clădiri monument din București și din alte orașe. Proiectul expozițional urmărește evidențierea evoluțiilor arhitectonice ale Bucureștiului, a influențelor sau a suprapunerilor unor elemente foarte diferite, din epoci diferite, pe o matrice inițială impusă istoric și cultural de către conjunctura politică a Balcanilor Evului Mediu. În mod particular, expoziția propusă face referire la influențele otomane în arhitectura Bucureștiului, influențe care exemplifică maniera în care s-a format și a evoluat Capitala, de la concepte arhitecturale și funcționale, cu materiale specifice, de la hanuri, caravanseraiuri și palate, până la arhitectura sacră.

Proiectul București - orașul în matricea oriental otomană este o adevărată premieră, atât din perspectiva unicității temei, cât și a modului de realizare a acesteia, colajul, care exprimă în maniera cea mai artistică și expresivă suprapunerile influențelor arhitecturale. Prin acest eveniment, ICR Istanbul atinge o serie de obiective extrem de importante, cum ar fi reliefarea influențelor otomane și orientale din arhitectura Bucureștiului, evidențierea “țesutul urban” al Bucureștiului, ca rezultat al unui “covor-chilim“ în perpetuă transformare, creștere, reparare cu aceleași simboluri de conviețuire și funcționare a comunității urbane. Astfel, odată ce capătă viață, proiectul însuși este un mijloc de promovare a patrimoniului românesc, ca parte din patrimoniul european, cu accent pe contribuția operelor românești la cultura universală.