Bienala Internaţională de Gravură Bucureşti 2019

„Bienala Internaţională de Gravură Bucureşti 2019” se va desfășura, în perioada 31 octombrie – 10 decembrie 2019la galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din București, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, la Galeria Galateca,Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii, Muzeul Hărţilor şi Cărţilor Vechi.

Expoziția de artă, care va prezenta publicului lucrările de gravură ale artiștilor participanți la „Bienala Internaţională de Gravură Bucureşti 2019”, va fi deschisă, în perioada 26 noiembrie – 10 decembrie 2019, la Muzeul Național alLiteraturii Române și la Galeria Galateca. Institutul Cultural Român, partener încă de la prima ediție, va acorda, și anul acesta, premiile Bienalei.

BIPB, aflată la a treia ediție, este o competiţie internaţională de gravură, organizată de Uniunea Artiştitor Plastici din România în parteneriat, de la prima ediţie din 2014, cu Institutul Cultural Român, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Centrul Cultural de la Mogoşoaia, Muzeul Hărţilor şi Cărţilor Vechi, şi, mai nou, cu MNLR.

Primele două ediţii ale Bienalei, din octombrie 2014, au atras atenţia publicului şi au devenit un proiect cultural important în peisajul expoziţional bucureştean şi nu numai. Au reunit, în cadrul concursurilor, un numar de 73 de artişti străini, români dar şi invitaţi printre care Acad. Răzvan Theodorescu, Prof. Dr. Mircia Dumitrescu, Prof. Mihail Mănescu etc.

Bienala va avea două secțiuni, una adresată artiștilor profesioniși și una studenților din centrele universitare de artă. În cadrul BIPB 2019, organizatorii doresc să invite, în România, artiști premiați la cele două ediții, din țară și din străinătate, care să participe la întâlniri și evenimente de tipul Artist talk.

În spaţiile menţionate, se vor desfăşura sesiuni de conferinţe de workshop-uri, în cadrul cărora studenţii de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti vor prezenta participanţilor diverse tehnici de imprimare şi posibilităţile acestora de exprimare.

Bienala Internaţională de Gravură 2019 urmăreşte să ofere artiştilor posibilitatea de a reinventa imaginea gravată, de a descoperi dacă aceasta a reuşit să treacă testul timpului şi să se impună ca formă de manifestare în arta actuală. Bienala îşi propune să lanseze un dialog vizual între idee şi tehnica de lucru a gravurii, readucând tradiţia în actualitate, ca mod de exprimare contemporană.

Este importantă păstrarea şi transmiterea cunoştinţelor despre tehnicile tradiţionale ale gravurii, atât pentru public, cât şi pentru tinerii artişti, prin asigurarea prezenţei imaginii gravate în evenimente culturale şi prin implicarea cadrelor universitare din învăţământul de artă, arătând interesul acestora pentru reconfigurarea gravurii în contextul contemporan.

Parteneri media ai evenimentului: Radio România Cultural, Senso TV, Jurnal de Bucureşti, Artindex, Web-Cultura, Modernism.