Astra Film Festival împlineşte 20 de ani

Astra Film Festival implineste 20 de ani

Cea de-a XX-a ediţie a Astra Film Festival va avea loc în perioada 14 - 20 octombrie, la Sibiu, unde urmează să fie proiectate filme premiate la nivel internaţional, dar şi producţii care marchează 20 de ani de festival.

1.350 de documentare din toată lumea au fost înscrise în 2013 la Astra Film Festival, un eveniment major în peisajul cinematografiei de non-ficţiune din Europa. Numărul mare de filme este direct proporţional cu importanţa ediţiei din acest an, când AFF aniversează 20 de ani de existenţă. Peste 100 de filme au fost selecţionate şi vor putea fi urmărite la Sibiu, capitala filmului documentar din România. Vor fi prezente atât nume noi din cinematografie, cât şi nume sonore, la festival urmând să fie proiectate filme noi, precum şi o retrospectivă a celor mai importante documentare prezentate la AFF în ultimii 20 de ani.

50 de filme au intrat în cele cinci secţiuni competiţionale: International, Central and Eastern Europe, Romania, Student şi EcocinematogrAFF. Alte producţii de renume vor fi prezentate în afara competiţiei, în cele două secţiuni speciale: Incredibil şi Made in Romania, la care se adaugă programul dedicat copiilor - Astra Film Junior şi o retrospectivă a celor mai importante documentare proiectate la AFF în ultimii 20 de ani. Aşa cum ne-a obişnuit de la o ediţie la alta, AFF aduce în premieră mondială cele mai aşteptate documentare româneşti ale momentului.

Nume sonore recunoscute pe plan internaţional intră în competiţia AFF 2013 în secţiunea International: Wang Bing este prezent cu filmul „Three Sisters“, care a fost proiectat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, iar Nicolas Philibert, laureat al Premiului Cesar în 2003, cu filmul „La Maison de la Radio“. Alte documentare din aceeaşi secţiune au făcut turul celor mai importante festivaluri de profil şi au obţinut premii prestigioase, precum „Matthew's Law“ (regia: Marc Schmidt), premiat la festivaluri precum Vision du Reel Nyon sau NFF Dutch Film Festival, sau „Forget Me Not“ (regia: David Sieveking), care a participat în festivaluri internaţionale de film precum cele de la Locarno, DOK Leipzig, Rotterdam, Salonic sau Reykjavik.

Vor participa, în secţiunea Student, Facultatea de Teatru şi Televiziune - UBB Cluj (România), Polish National Film School in Lodz (Polonia), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (România), Filmakademie Baden - Wurttemberg (Germania), Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (România), Academy of Dramatic Art in Zagreb (Croaţia) sau producţii realizate în cadrul programului Aristoteles Workshop.

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu AFF 2013 este organizat de Astra Film - CNM Astra, Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Consiliul Local Sibiu prin Primăria Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român şi Ministerul Culturii.