Apel la candidaturi pentru bursele „George Enescu“, care se vor desfășura în 2023

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în 2023 două burse, sub forma unor stagii de trei luni la Cité internationale des arts din Paris, unor muzicieni români. Invităm artiștii interesați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Obiectivul principal al programului de burse George Enescu“ este de a oferi unor artiști români oportunitatea de a lucra și de a se dezvolta într-un mediu artistic internațional. Programul se adresează muzicienilor români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite două burse pentru perioade de câte 3 (trei) luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României de la Cité internationale des arts din Paris. Valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro. Selecţia este făcută în baza dosarelor de candidatură depuse de artiști și analizate de o comisie independentă de specialişti, formată din personalităţi recunoscute în domeniul muzică. Dosarele selectate în România vor fi trimise spre validare Comisiei de admitere de la Cité internationale des arts.

Perioade de desfășurare a burselor:

  • februarie – aprilie 2023;
  • august – octombrie 2023;

Dosarul de solicitare a bursei va cuprinde următoarele documente necesare pentru înscriere:

- formularul de înscriere, menționând perioada pentru care solicită bursa;

- CV-ul cu informaţii detaliate despre activitatea candidatului;

- copie după diploma de licenţă; în condiţiile în care candidatul este şi absolvent de studii aprofundate, se vor adăuga copii şi după aceste acte;

- un proiect de rezidență din care să reiasă: justificarea experienţei profesionale şi a competenţei în materie, nivelul artistic care să permită aprofundarea dialogului cu artiştii străini, relevanţa Parisului pentru realizarea proiectului, argumentată printr-un text de maximum 2 (două) pagini în care să fie indicate locuri/muzee propuse spre vizitare, temele care se vor studia în contextul bursei, ce activităţi se vor realiza.

- pentru muzicieni – una sau mai multe înregistrări pe CD sau stick securizat;

- pentru compozitori – una sau mai multe partituri (nu se acceptă documentaţie în format electronic);

- un dosar de presă (portofoliul aparițiilor/mențiunilor în presă);

- 3 (trei) scrisori de recomandare.

Proiectele de rezidență vor fi redactate atât în limba română, cât şi în limba franceză.

Adresa la care se trimit documentele: Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 25 august 2022.

Cité internationale des arts este o fundație privată recunoscută ca organizație de interes public. De la inaugurarea sa în 1965, a găzduit artiști în rezidență din întreaga lume. Este o organizație care încurajează dialogul intercultural, un loc al schimburilor culturale în care artiștii se pot întâlni cu publicul și cu alți profesioniști. Cité internationale des arts este localizat în cartierele Marais și Montmartre. În fiecare lună, în parteneriat cu peste 130 de organizații franceze și internaționale, Cité internationale des arts primește peste 300 de artiști în rezidență, care lucrează într-o gamă largă de discipline.


Persoana de contact: Cătălin Zamfir, e-mail: catalin.zamfir@icr.ro ; telefon: (+4) 0371.380.704.


Anexa 1 la Regulamentul General Apel la candidaturi Bursele George Enescu Formular de inscriere Model de raport Regulament burse 2022-2023