„Another Look“ – Festival European de Filme Restaurate, organizat sub egida EUNIC la Tel Aviv, Ierusalim și Haifa

Festivalul European de Filme Restaurate „Another Look“, organizat în perioada 15-31 ianuarie 2014 la principalele cinemateci din Israel (Tel Aviv, Ierusalim și Haifa), este primul proiect organizat sub egida EUNIC Israel. Clusterul EUNIC Israel a fost înființat în iunie 2013, ICR Tel Aviv fiind unul dintre membrii fondatori.Evenimentul de deschidere a avut loc în data de 15 ianuarie 2014, la Cinemateca din Haifa, în prezența corpului diplomatic. Festivalul a fost atât un eveniment de diplomație culturală destinat publicului larg, cât și un eveniment destinat specialiștilor în istoria, conservarea și restaurarea filmelor.

Au fost prezentate 13 filme europene din Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, România și Spania.
Din România a fost selecționat filmul „S-a furat o bombă” (1961, scenariul și regia Ion Popescu Gopo); programul proiecțiilor:
Joi 16 ianuarie, ora 21:00 – Cinemateca din Haifa Miercuri 22 ianuarie, ora 19:30 – Cinemateca din Tel Aviv Luni 27 ianuarie, ora 18:30 – Cinemateca din Ierusalim
Proiecția filmului românesc a fost posibilă cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme și al Centrului Național al Cinematografiei.

Proiectul a cuprins și un simpozion pe tema restaurării filmelor, în data de joi, 16 ianuarie 2014, între orele 12:00-17:00, la Cinemateca din Tel Aviv. Au conferențiat: Thomas Ballhausen și Silvester Stöger (Filmarchiv Austria), Deborah Steinmetz (The Steven Spielberg Jewish Film Archive), Joav Shdema (DB Digital), Michal Bergant (The Czech National Film Archive), Liat Benhabib (Yad Vashem Visual Center), Meir Russo (The Israel Film Archive – Jerusalem Cinematheque) și, din partea României, d-na Anca Mitran (Arhiva Națională de Filme).
Accesul la simpozion a fost deschis publicului, prin înscriere la adresa gro.li-rfbma@muisopmys.

Site-ul Festivalului, cu detalii complete privind programul: http://anotherlook.co.il/2/.
Biletele pentru toate filmele din program sunt disponibile la cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim și Haifa.

Participarea românească la Festivalul „Another Look” se desfășoară sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe de la București, în seria de evenimente „10 ani de cultură română în Israel”.