Ananda Devi, câștigătoarea Premiului Internaţional de Literatură Francofonă „Benjamin Fondane”

Ananda Devi, castigatoarea Premiului International de Literatura Francofona Benjamin Fondane

Ceremonia de decernare a Premiului Internaţional de Literatură Francofonă „Benjamin Fondane”, ediţia a XII-a, a avut loc la sediul ICR Paris în 12 octombrie 2017. Laureata 2017 a premiului este scriitoarea Ananda Devi, premiul fiindu-i conferit de preşedintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu.

Autoarea a fost felicitată  şi de către Preşedintele ICR Liliana Ţuroiu care, în discursul său, a amintit de momentele tragice pe care le-a trăit continentul european în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, și cum Benjamin Fondane şi scrierile sale este relevant și prezent în conștiința culturală contemporană. Acordarea premiului este cu atât mai oportună pentru Institutul Cultural Român, cu cât, prin laureaţii săi, își consolidează renumele și importanța pe măsura personalităţii a cărei denumire o poartă. 

Premiul este acordat anual, începând cu 2006, de către Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Organizatia Internaţională a Francofoniei şi Asociaţia Benjamin Fondane. Premiul este decernat în memoria lui Benjamin Fondane (B.Fundoianu), poet și filosof de origine română, promotor cunoscut al existențialismului în spațiul francez interbelic, mort în mod tragic la Auschwitz în 1944. Este acordat în fiecare an unui scriitor de expresie franceză a cărui limbă maternă nu este franceza.

Etnolog, doctor în antropologie socială la Universitatea din Londra și traducătoare, Ananda Devi este considerată o figură centrală a literaturii Oceanului Indian.. De la primul roman, opera sa pune în scenă autodistrugerea cauzată de diferite forme de închidere și excluziune. Pentru activitatea sa literară care a îmbogățit patrimoniul limbii franceze cu nuanțe ale oralității creole și indiene, pentru prezența sa prolifică în câmpului literaturii francofone și mauriciene de azi, Ananda Devi a fost considerată de juriu ca fiind demnă de a primi Premiul internațional de literatură francofonă Benjamin Fondane pe anul 2017.

Ceremonia de decernare a avut loc cu ocazia expoziţiei "Exodus. Regard sur Benjamin Fondane" de Anca Seel, la Galeria ICR Paris. Actorul Laurent Joly a deschis ceremonia, interpretând din poemele şi scrisorile lui Benjamin Fondane, iar Magda Cârneci, iniţiatoarea Premiului şi fostă directoare a ICR Paris, a prezentat Premiul şi a  elogiat-o pe laureata de anul acesta, Ananda Devi.

Între cei prezenţi la ceremonie amintim pe ES ambasadorulRomâniei în Republica Franceză, Luca Niculescu, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, academicienii George Banu şi Basarab Nicolescu, reprezentantul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, preşedintele Asociaţiei Benjamin Fondane, Michel Carassou, artista Anca Seel .