Alexandra Sand pe scena pariziană în spectacolul auto-fictiv „Trois contrefaçons : Bucarest / Ibiza / Venise”

ICR Paris susține participarea artistei Alexandra Sand la Paris pentru interpretarea rolului feminin în cele 11 reprezentații ale spectacolului auto-fictivTrois contrefaçons : Bucarest / Ibiza / Venise, pus în scenă de regizorul francez Laurent Bazin la cea de-a 7-a ediție a Festivalului Les Singulier·es, programat în cadrul „CENTQUATRE-PARIS hors murs” la Théâtre 13, Paris, în perioada 6-17 februarie (zilnic, mai puțin în 12 februarie), ora 20:00.
Trois contrefaçons a fost produs cu susținerea Festival en Othe – Auxon și Institut Français din România, în cadrul rezidențelor de creație pe care le-au oferit Alexandrei Sand și lui Laurent Bazin.
Timp de o lună, festivalul de arte ale scenei Les Singulier·es, din Paris, prezintă 19 spectacole ale unor personalități artistice asociate la CENTQUATRE-PARIS, loc „infinit al artei, culturii și inovației” – așa cum se autodefinește – devenit reper pentru spectacolele în aer liber din Paris, cunoscute sub numele de #104 CENTQUATRE-PARIS. Gândit ca un concentrat de proiecte cu identități multiple și creative realizate la CENTQUATRE-PARIS, festivalul este ocazia de a descoperi creații la granița mai multor discipline, traversând teatrul, dansul, circul, muzica, videoclipul sau documentarul.
Trois contrefaçons : Bucarest / Ibiza / Venise este un spectacol auto-fictiv care pune la îndoială în permanență granițele dintre artă și viață, real și simulacru. Pe parcursul unui spectacol compozit, autorul și regizorul pun la îndoială diferitele fațete ale dorinței de a vedea și de a fi văzut în era rețelelor sociale. Spectacolul va fi completat de expoziția personală de desene realizate de Alexandra Sand.
În piesa de teatru este prezentat un personaj din viața reală, „Creatura”, considerat etalon universal, pe care Laurent Bazin l-a cunoscut și l-a urmărit în toată Europa pentru a-i observa viața de zi cu zi ca Instagramer narcisist și spiritual. Se consideră trei orașe care au în comun că sunt destinații alese pentru un tip de sejur necunoscut înainte de sfârșitul secolului XX și apariția companiilor low-cost odată cu apariția weekend-urilor în străinătate. Amplasat în București, Ibiza și Veneția,Trois contrefaçons spune povestea adevărată a acestei fugi pe repede înainte în căutarea plăcerii în vremuri incerte.”(Laurent Bazin)
Fidel gustului său pentru amestecul de genuri și discipline – care a irigat deja Le Baptême, o creație între teatru, spectacol și arte vizuale prezentată la CENTQUATRE PARIS, în 2020, în cadrul Bienalei Némo – Laurent Bazin mobilizează aici mai multe registre. În această călătorie străbătând trei locuri europene marcate de legenda care le precede, fiecare oraș are capitolul său, atmosfera și întruparea lui pe scenă: spectacol pentru București; creație plastică și sonoră pentru Ibiza; dans pentru Veneția.
Alexandra Sand (România) este o artistă vizuală care face performance, desen, pictură și fotografie regizată, explorând și punând sub semnul întrebării rolul corpului feminin în contextul societății de astăzi, concentrându-se pe feminitate. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, este reprezentată în Franța de Galerie Hervé Bize, unde a avut pimele două expoziții personale în 2019 și 2022. A fost artist rezident la Academia Americană din Roma în 2018. Lucrările și spectacolele sale au fost prezentate în Europa și Statele Unite și a primit peste 100 de premii și medalii la diferite concursuri internaționale de pictură și desen. În ultimii ani, a participat la mai multe expoziții sau spectacole, printre care: Intelligence avec l’ennemila Institutul Francez din România, expoziție colectivă la Musée de l’Homme (în prezent), Bienala de la Bombay Beach, Salton (2017-2018); Villa Villa!, Palais Royal, Paris; Spazi Aperti, Academa Română din Rome (2016); Teatro delle Esposizione 7, Villa Medici, Roma; Dispoziții în timp și spațiu, MNAC, București (2014).
Laurent Bazin a studiat Filosofia și Literatura Modernă. Primele sale creații îl duc de la musical (Signé Corbeau la Folies Bergère) la thriller-ul medieval (Fol ou le Siècle d’Ombres,creat la MC93). A creat Compagnia Mesden în cadrul căreia a scris scenografia și a pus în scenă spectacole multidisciplinare în care dimensiunea senzorială și vizuală sunt decisive. Câștigător al festivalului Impatience în 2013 cu Bad Little Bubble B., rezident la Villa Medicis în 2015-2016, a fost câștigătorul, în 2019, al schemei CHIMERE inițiate de Direcția Generală de Creație Artistică pentru proiectul „Play Me”. Din 2015, dezvoltă și lucrări imersive între teatru și realitate virtuală: Les Falaises de V., în turneu internațional de 5 ani, și Le Baptême, creat în ianuarie 2020 la CENTQUATRE-PARIS, unde este artist asociat, și reluat la Fundația Edis la Festival d'Avignon 2021. Alexandra și Laurent s-au întâlnit la Villa Medicis, unde au fost rezidenți în 2014-2016.