„Actorii şi Fotograful“ de Simion Buia: o expoziţie cu o distribuţie de excepţie

Institutul Cultural Român anunţă că, întrucât ziua de luni, 8 iunie, a doua zi de Rusalii, este zi de sărbătoare legală, întâlnirea cu actorul Eusebiu Ştefănescu, programată pentru încheierea expoziţiei "Actorii şi Fotograful", nu va mai avea loc.
Luni, 25 mai 2009, la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) a fost vernisată expoziţia „Actorii şi Fotograful" a fotografului Simion Buia. Actorul Ştefan Radof a recitat din cea mai recenta carte a sa de poezie.

Expoziţia cuprinde portrete ale marilor actori români, imagini care vor fi reunite în 2010 într-un album de artă fotografică. Chipurile celor pe care îi admirăm pe scene sau pe ecrane se dezvăluie, în imaginile realizate de Simion Buia, în ipostaze simple, cotidiene.

Simion Buia a revenit în România după 14 ani, pentru a-şi împlini un vis: O carte cu cei mai buni actori români, aleşi pe sprânceană. Ei mor, domnule, şi câţi dintre ei au fotografii memorabile? Au murit Stefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ernest Maftei, Ilarion Ciobanu, Florian Pittiş, Adrian Pintea, Colea Răutu şi Sorin Gheorghiu. (...) Arătaţi-mi un portret simplu al acestor actori – îşi argumentează Simion Buia demersul.

Simion Buia a studiat estetica fotografiei la Kunstakademie Dűsseldorf şi jurnalismul la Faculté Libre de Paris et d'Ile de France. Trăieşte în Dűsseldorf şi în Bucureşti, unde organizează seminarii de tehnică şi artă fotografică.

Expoziţia este deschisă în perioada 25 mai - 8 iunie.