East Art Mags – un program de rezidențe pentru jurnaliști culturali susținut de ICR Budapesta

East Art Mags - un program de rezidente pentru jurnalisti culturali sustinut de ICR Budapesta

ICR Budapesta susține participarea a doi jurnaliști culturali din România în programul de rezidențe de la Budapesta din cadrul proiectului East Art Mags.

Proiectul East Art Mags se bazează pe cooperarea între patru reviste din regiunea Europei de Est, în domeniul artelor contemporane. Toate cele patru reviste – artPortal din Ungaria, Artalk din Cehia și Slovacia, SZUM din Polonia și Revista Arta Online din România – sunt platforme ale gândirii critice colective despre artă și despre contextul social al artelor.

Proiectul debutează cu un program de rezidențe, un schimb între critici de artă/redactori de reviste de artă. Orașele de destinație sunt: Budapesta, București, Cluj-Napoca, Bratislava, Praga și Varșovia. În cadrul programului, rezidenții vor vizita galerii, vor realiza interviuri și vor scrie articole care vor fi publicate în revistele partenerilor, în două limbi: limba țării unde apare revista și în engleză. Totodată, rezidenții vor susține o prelegere în țara gazdă, pe o temă pe care o consideră importantă. Ioana Păun va colabora cu echipa artportal.hu și Jurányi House din Budapesta pentru a analiza modul în care contextele politice recente impactează teatrul și performance-ul contempotan și, în special, artistele angajate politic și activistele. 

Din România au fost selectate să participe în programul de rezidențe la Budapesta două jurnaliste de la Revista Arta Online: Ioana Păun (martie-aprilie) și Cristina Bogdan (septembrie-octombrie).

Ioana Păun (1984) este regizoare, cercetătoare, jurnalist cultural și blogger. A terminat regia la UNATC, București, și Masteratul la Goldsmith University of London. Colaborează în calitate de critic de artă și jurnalist cu Revista Arta Online. Blog:  https://ioanapaunlive.wordpress.com/

Cristina Bogdan (1985) este din București, a studiat la Paris și la Londra. Este redactor la Revista Arta și conduce platforma curatorială și educațională ODD: http://www.oddweb.org/.

Programul este finanțat de AFCN și Fondul Grupului de la Visegrad. Parteneri sunt Institutul Balassi din București, Tranzit.ro și ICR Budapesta.