Ziua cărții sărbătorită la Universitatea Complutense de la Madrid


În perioada 19-23 aprilie  se sărbătorește în cadrul Universității Complutense de la Madrid Ziua Cărții. Reprezentanța ICR Madrid participă la acest eveniment, în ziua de 22 aprilie, și prezintă o conferință susținută de traducătorul Joaquín Garrigós Bueno.

Tema conferinței este traducerile din literatura română în spaniolă.

Data și ora: vineri, 22 aprilie 2022, de la ora 12.30 la 14.00
Loc: Salón de Actos Emilia Pardo Bazán

Organizatori : Institutul Cultyral Român de la Madrid și Lectoratul de limba română de la UCM 


Joaquín Garrigós Bueno este unul dintre cei mai prolifici traducători spanioli în limba română. Joaquín Garrigós Bueno a fost distins de Universitatea Complutense din Madrid, cu Premiul pentru Traducere 2019, “José Gómez Hermosilla”. Juriul a evidențiat îndelungata sa carieră în traducere, care s-a concretizat în peste cincizeci și cinci  de cărți traduse. Joaquín Garrigós a tradus în spaniolă un număr mare de autori români, devenind o adevărată punte între România și Spania. Datorită lui, mulți cititori spanioli au putut citi textele lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Norman Manea, Camil Petrescu, Vasile Voiculescu, Mihail Sebastian, Liliana Popescu, Max Blecher, Denisa Comănescu, Alexandru Ecovoiu, Dan Lungu, Hortensia Papadat- Bengescu, Varujan Vosganian, Gib Mihăescu, Gabriel Liiceanu, Stelian Tănase, Lucian Boia, Liviu Rebreanu, Gabriela Adameșteanu, Ioan T. Morar și Andriana Georgescu.

Programul activităților organizate în perioada 19-22 aprilie de la Universitatea Complutense din Madrid, în colaborare cu alte instituții de prestigiu, din Spania cuprinde expoziții, recitaluri de poezie, prelegeri susținute de profesori de prestigiu ai Universității Complutense și de la diverse universități din Spania, precum și mese rotunde și ateliere de lectură și recitaluri de texte lirice.

Programul complet poate fi accesat la următorul link: Día de las Letras UCM 2022 | Actividades culturales