Turneu al Teatrului Național „Radu Stanca“ la Madrid cu spectacolul „Solitaritate“

Solitaritate, scris și montat de Gianina Cărbunariu, spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, va fi prezentat, la început de an, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în două importante teatre europene. Pe scena Teatro de La Abadía din Madrid vor avea loc două spectacole, în 23 şi 24 ianuarie, iar la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles au fost programate patru reprezentaţii, între 28 şi 31 ianuarie 2015.
Spectacolul Solitaritate a fost prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediţiei 2014, care s-a dorit a fi una politică, curajoasă, care să celebreze democrația și diversitatea.

Decorul spectacolului este creat de Andu Dumitrescu, iar coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. Muzica: Bogdan Burlăcianu. Costume: Andrei Dinu. Din distribuție fac parte actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos și Ali Deac.

„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații. Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvarii cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie - vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient - este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită.” - Gianina Cărbunariu

Gianina Cărbunariu este considerată copilul teribil al dramaturgiei contemporane româneşti. Şi-a început studiile dramatice în 1999, la Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, Bucureşti, unde a continuat un Masterat în Scriere Dramatică (2006). Este membru fondator al grupului dramAcum, o platformă pentru dezvoltarea şi promovarea dramaturgiei româneşti. Piesele sale Stop the Tempo (2003) şi mady-baby.edu/Kebab (2004), pe care le-a montat ea însăşi la Teatrul LUNI de la Green Hours şi la Teatrul Foarte Mic, au fost traduse, publicate şi montate în Germania, Franţa, Irlanda, Polonia, Marea Britanie şi Italia.
Spectacolul va fi prezentat la Madrid cu supratitrare în limba spaniolă. Fotografie: copyright Adrian Bulboacă
Detalii spectacolDecor, video şi light design: Andu Dumitrescu;
Costume: Andrei Dinu;
Muzica: Bogdan Burlăcianu;
Coregrafia: Florin Fieroiu;
Distribuţia: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.
Durata: 1h30

O coproducţie Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu și Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Le Festival d'Avignon 2014
O producție originală pentru ORAȘE PE SCENĂ - CITIES ON STAGE, proiect finanțat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finanțat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România. Cu suportul Programului pentru Cultură al Uniunii Europene în cadrul proiectului Oraşe pe scenă/ Villes en scène/Cities on stage.
Acest proiect este finanţat cu ajutorul Comisiei Europene. Acestă comunicare reprezintă viziunea proprie a autorului, iar Comisia Europeană nu este răspunzător pentru modul în care această informaţie este folosită.


Dosar de presă în limba spaniolă