Malmkrog, regia Cristi Puiu

Malmkrog, regia Cristi Puiu
Malmkrog


Regizor: Cristi Puiu

Romania, 2020, 200'

Distribuție: Agathe Bosch, Ugo Broussot, Marina Palii, Diana Sakalauskaité, Frédéric Schulz-Richard, István Teglas.

Gen: Dramă

E sfârșit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiți cu familia Rurikovici, câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună.

Sunt cinci la numar, și fiecare pare să aparțină unei alte lumi. Olga, cea mai tânară dintre ei, se ocupă cu editarea de cărți religioase; Nikolai, logodnicul Olgăi, e filosof; Ingrida este soția generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politican în ascensiune; Madelaine este o celebră pianistă.

Undeva, într-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familii Apafi - bătrân, orb și obligat să stea la pat din pricina unei paralizii - se află sub îngrijirea unei sore medicale.

Imediat după micul-dejun, cei cinci se întorc la obisnuita lor partidă de whist și la veșnicile discuții, care îi sunt asociate în mod tradițional. De-această dată, însă, controversa pe care o stârnește titulatura de “armată întru-Hristos” nu pare să conducă la un consens oarecare, ba dimpotrivă, ia proporții, se ramifică, deschizând noi și noi teme, continuându-se în timpul prânzului și intrând în impas la ora ceaiului.

Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conțină semnele cataclismului. E sfârșit de decembrie, și un demon neștiut pare a fi pus stăpânire pe lume.


"Malmkrog este un film de artă care are nevoie de câteva vizionări pentru a-și dezvălui toate secretele, dar a cărui frumusețe este imediat accesibilă privitorului", scrie Band A Part, făcând și o paralelă între Sieranevada și Malmkrog, cele două filme ale regizorului.


2020 - Berlinale - Cel mai bun regizor la secțiunea Encounters

2020 - Sevilla - Cel mai bun film (Golden Giraldillo) & Cel mai bun scenariu


Trailer:

Malmkrog, dir. Cristi Puiu - YouTube