Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră „Majura – Momente Muzicale Magice” și Concursul Internațional de Duo „Suzana Szörenyi”

Festivalul International de Muzica de Camera Majura - Momente Muzicale Magice si Concursul International de Duo Suzana Szorenyi

Asociaţia Majura Christ, organizaţie non-profit cu activitate cultural-artistică, civică, umanitară și educațională, organizează în perioada 21-30 octombrie 2017 prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră „Majura – Momente Muzicale Magice” și a doua ediţie a Concursului Internațional de Duo „Suzana Szörenyi”, ce se vor desfăşura la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Ateneul Român și Sala Mică a Palatului. Universitatea Națională de Muzică din București este co-organizator al acestui proiect.

În cadrul competiției, care omagiază memoria remarcabilei Suzana Szörenyi, personalitate marcantă a pianisticii şi pedagogiei muzicale româneşti, anul acesta vor participa peste 100 de muzicieni din 18 țări, de pe 4 continente, care se vor întrece în patru categorii de concurs: duo pianistic la două piane, duo pianistic la patru mâini, duo cameral liric-dramatic (voce-pian) și duo Hobby (amatori și mixt). Premiile oferite de organizatori sunt în valoare totală de 30.000 euro.

Juriile competiției sunt formate dintr-o serie de personalități ale muzicii naționale și internaționale, precum mezzosoprana Ruxandra Donose (Austria), soprana Ioana Bentoiu (Elveția), baritonul George Crăsnaru (Germania), soprana Cristina Simionescu (România), pianiștii Mirabela Dina (Germania), Chenyin Li (Marea Britanie), Irit Rub (Israel), Steluţa Radu (România), Viorica Rădoi (România), Peter Grossmann (Germania), Tamas Vesmas (Franța) și Corina Ibănescu (România), violonista Cornelia Bronzetti (România), flautistul Ion Bogdan Ștefănescu (România), muzicologii Mioara Bâscă (România), Dumitru Avakian (România) și Mihai Cosma (România).

De asemenea, concurenții vor fi evaluați și de către un juriu format din studenți și doctoranzi ai Universității Naționale de Muzică din București de la specializările pian, canto și muzicologie, dar și de publicul spectator, care va completa un chestionar pus la dispoziție de către organizatori.

Festivalul Internațional de Duo Majura - Momente Muzicale Magice, aflat la prima ediție, este o îmbinare armonioasă între trei componente: recitaluri camerale, întâlniri sub formă de masterclass şi cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Duo Suzana Szörenyi. Proiectul îşi propune să creeze o emulaţie în rândul tinerei generaţii de muzicieni, să trezească interesul pentru muzica interpretată în ansamblu şi să atragă publicul spre o autentică receptare a genurilor muzicale camerale.

Așadar, în cadrul festivalului vor avea loc o serie de recitaluri la care vor participa laureați ai concursului de anul trecut, dar și muzicieni consacrați, membri ai juriului competiției de anul acesta. De asemenea, cele șase masterclassuri de pian, duo pianistic, canto și lied, susținute de membri ai juriilor, vor face din acest festival o adevărată rampă de lansare pentru noua generație de tineri muzicieni români.

Toate etapele concursului, precum și recitalurile de la Sala Mică a Palatului, din 21 și 29 octombrie, din cadrul festivalului, vor avea accesul gratuit pentru publicul spectator. Biletele pentru recitalul de la Ateneul Român din data de 24 octombrie sunt disponibile la casa de bilete a instituției.

Proiectul este finanțat de către Primăria Municipiului București prin ARCUB, in cadrul programului București – Oraș participative. De asemenea, Institutul Cultural Român sprijină financiar acest proiect.

Partenerii care s-au asociat cu aceste două evenimente sunt Ministerul Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Artă al României, Filarmonica George Enescu din București, Institutul Polonez din București, Universitatea Hyperion din București, Institutul Maghiar din București Balassi, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Asociația Studențească a Universității Naționale de Muzică București.

Parteneri media – HypTV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio France International, Fundaţia Alink-Argerich, Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina, Art Channel.

Sponsori: Chimimportexport – Plurimex SRL, Florăria Altfel, Chez Marie.

Donatori: Dr. Luigina Ghelerter & George Brânduș, Octavia Maria Buzgariu, Cornelia Bronzetti, Aristide Caranda, Peter Grossmann, Dan Creimerman.

Mai multe detalii despre competiţie și festival puteţi găsi accesand site-ul competiţiei: http://www.concursul-suzanaszoerenyi.ro/,cel al festivalului http://www.majura.ro, precum și pagina de Facebook https://www.facebook.com/suzanaszoerenyi.

Contact: tel.: +40 746 923 426, e-mail: contact@concursul-suzanaszoerenyi.ro