Creațiile compozitorului Vladimir Cosma, interpretate de muzicianul Marius Preda la concertul de gală „Douce France”, Bruxelles

Muzicianul român Marius Preda va participa, cu sprijinul ICR Bruxelles, la concertul multicultural de gală „Douce France”, organizat de Fundația Internațională Yehudi Menuhin (IYMF), la Centrul Cultural Wolubilis, Bruxelles, una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură belgiene.

La propunerea ICR Bruxelles, directorul muzical al acestui concert a acceptat să dedice un loc important creațiilor marelui compozitor româno-francez Vladimir Cosma, un creator pe care îl admiră și îl prețuiește o lume întreagă, în dialog cu prestigioasa orchestră Brussels Chamber Orchestra.

În fiecare an, Fundația Internațională Yehudi Menuhin (IYMF) poartă publicul european într-o călătorie extrem de interesantă, prin calitatea și diversitatea artistică, cu ajutorul unor interpreți prestigioși din diferite zone muzicale. Concertul din 21 iunie 2022 realizează un dialog muzical de excepție prin diferite stiluri, pornind de la bal musette și cântec francez, evoluând apoi spre muzica de film, precum și spre „slam”, și culminând cu muzica clasică, la care participă, în premieră, muzicieni consacrați din mai multe țări, printre care se numără Gilles Apap (Franța) - un prieten al României și al artiștilor români, sau Gwen Cressens (Belgia), alături de numeroși alți invitați, toți aceștia fiind acompaniați de Brussels Chamber Orchestra.

Marius Preda este unul dintre cei mai respectați muzicieni la nivel internațional, un artist despre care Maestrul Vladimir Cosma afirma că este ,,unul dintre cei mai buni muzicieni cu care a lucrat în toată cariera sa muzicală". Marius Preda este considerat un muzician genial, fiind respectat și admirat de artiști consacrați la nivel internațional, precum Dennis Chambers, Mike Stern, Arturo Sandoval, acesta din urmă declarând recent: ,,Marius este un dar de la Dumnezeu pentru propria noastră bucurie". Țelul profesional al vieții lui Marius Preda este acela de a expune lumii instrumentul ‘glorios’ care este țambalul, dar și de a aduce în centrul atenției istoria sa și de a consolida locul ţambalului în muzica de jazz și nu numai.

Prin intermediul acestui eveniment, ICR Bruxelles dorește să celebreze muzicienii români contemporani excepționali, dar și muzica europeană, clasică și modernă, într-un spațiu belgian cultural prestigios, prilejuind publicului belgian și european, mediului diplomatic, cultural, academic, dar și diasporei române, ‘întâlnirea’ cu un spectacol muzical multicultural, în care fuziunea stilurilor va electriza audiența.

Reprezentanța ICR Bruxelles are colaborări de tradiție cu mediul cultural din Benelux, iar colaborarea, în premieră, cu Fundația Internațională Yehudi Menuhin se înscrie în strategia reprezentanței de continuare a dezvoltării relațiilor de colaborare cu instituții importante din spațiul de referință. ICR Bruxelles continuă seria de proiecte ce promovează excelența culturală românească, fiind un vector esențial al diplomației culturale de înaltă ținută din spațiul Benelux.