Centenar Nina Cassian (1924-2014), la ICR Londra

ICR Londra și Ambasada României la Londra organizează marți, 23 aprilie 2024, de la ora 19:00, la sediul reprezentanței, un eveniment care celebrează viața și opera uneia dintre cele mai fascinante personalități ale literaturii române, Nina Cassian (1924-2014), la împlinirea a 100 de ani de la nașterea acesteia și la zece ani de la trecerea sa în neființă.

Pe scena din Belgrave Square va fi difuzat, ȋn premieră la Londra, filmul documentar de lungmetraj „Distanța dintre mine și mine”, realizat și produs de Mona Nicoară, Ada Solomon și Dana Bunescu, urmat de o conversație între Carmen Firan, autoarea volumului Dialogul vântului cu marea. Nina Cassian în conversație cu Carmen Firan (2014), și Alice Năstase-Buciuta, autoare a antologiei de poezie Nina Cassian – O mie de poeme (2020) și editoare a ultimei versiuni a jurnalului Ninei Cassian, Memoria ca zestre (2010). Cele două scriitoare, ambele colaboratoare apropiate ale Ninei Cassian, vor pune în lumină dimensiunea universală a poeziei acesteia evidențiind și fațete mai puțin cunoscute ale personalității artistice a acesteia, precum: latura feministă a poeziei, prozei și publicisticii sale, recunoașterea primită la nivel internațional pentru creațiile în limba engleză, interferențele politice ale epocilor în construcția (și deconstrucția) destinului artistic și uman al Ninei Cassian, dimensiunile artistice neliterare cultivate sau negate de-a lungul anilor, precum compoziția muzicală, dansul, pictura, grafica sau tumultul emoțional trăit și amplificat în viața personală a Ninei Cassian versus disciplina creației și asumarea unui destin creativ ascendent.

Nina Cassian, născută pe 27 noiembrie 1924, la Galați, a avut o prodigioasă carieră literară materializată în peste 50 de volume de poezie sau proză, originale sau antologii, în limba română și în limba engleză. Și-a petrecut ultimii aproape treizeci de ani de viață la New York, într-o plecare din țară pe care nu și-a dorit-o, dar căreia a trebuit să i se adapteze, iar eforturile sale de a scrie direct în engleză și de a oferi traduceri relevante multora dintre creațiile sale literare scrise anterior au dus la apariția câtorva volume de poezie în limba engleză primite extrem de bine de critica literară internațională. Între acestea, Lady of Miracles (Berkeley, 1988) Call Yourself Alive (London, 1988), Life Sentence (New York-London, 1990) Cheerleader for a Funeral (London-Boston, 1992), Take My Word for It (New York, 1997) sau Continuum (New York, 2009).

Edward Hirsch, decanul Academiei Poeților Americani și președintele Fundatiei J.S. Guggenheim considera că: „Nina Cassian a fost o artistă sublimă, ca Sappho, poetă a adâncimilor pasionate și a marilor înălțimi.”

„Distanţa dintre mine şi mine” este un documentar de lungmetraj care are ca temă viața și opera Ninei Cassian și este regizat de Mona Nicoară, după o idee de Ada Solomon. 88 de ani de viaţă, comprimaţi în 90 de minute de film documentar. Viaţa Ninei Cassian (1924-2014) a fost o luptă pe viaţă şi pe moarte între estetică şi etică. Prin cruntele realităţi ale fascismului, comunismului şi exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română şi-a păstrat libertatea interioară şi credinţa copilărească într-un basm utopic. Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine” a avut premiera în toamna anului 2018 la Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost recompensat cu premiul publicului la secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei”. Premiera internaţională a avut loc în ianuarie 2019, la cea de-a 30-a ediţie a Trieste Film Festival. La Gala Premiilor Gopo din iunie 2020, a fost distins cu Premiul pentru „Cel mai bun film documentar”. Cu aceasta ocazie, filmul va fi prezentat în premieră la Londra.

Carmen Firan este poetă, prozatoare, jurnalistă, autoare de piese de teatru şi scenarii de film. În 2000 s-a stabilit la New York și este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Poeţilor Americani şi a PEN American Center din New York. Între 1997 şi 2002 a fost director de programe la Institutul Cultural Român din New York. În 2002 a primit Premiul pentru poezie al revistei The New York Review of Books. Este coeditor al antologiei de poezie americană contemporană Locul nimănui şi al antologiei de poezie română modernă şi contemporană Născut în Utopia (2006), precum şi al antologiei Străin acasă. Poezie contemporană americană cu accent (2008). Opera sa apare în traducere în reviste, antologii sau în volum în Franţa, Anglia, Irlanda, Polonia, Israel, Canada, Germania, Suedia. Dintre volumele publicate în România menţionăm: poezie – Iluzii pe cont propriu (1981), Paradis pentru ziua de luni (1983), Candori pedepsite (2000), Cuceriri disperate (2004), Femeia de nisip (2018); proză – Tot mai aproape (roman, 1991), Farsa (2002), Caloriferistul şi nevasta hermeneutului (2005), Detectorul de emoţii (2011), Unde începe cerul (2013), Umbra pierdută (2018). Alte volume: Dreptul la fericire (antologie de proză, 2014), Dialogul vântului cu marea. Conversaţii cu Nina Cassian (2014), Judecata. Adrian Sângeorzan vs. Carmen Firan, cu un Verdict de Andrei Codrescu (2015), Timp în doi (2015). Ca dramaturg, a debutat în 1981 cu piesa Polen pe insulă (Teatrul Naţional Craiova, stagiunile 1981-1984). Este autoarea mai multor piese de teatru, între care Vânătoare imaginară şi Vis în acvariu, jucate la Teatrul Radiofonic, Lumina din pod (Teatrul Naţional Craiova, stagiunile 2009-2011) şi Cum să te desparţi într-o zi perfectă.

Alice Năstase Buciuta este jurnalistă, scriitoare și fondatoarea editurii Cărțile Tango, căreia Nina Cassian i-a încredințat reeditarea jurnalului său, Memoria ca zestre, în ediție revizuită (2010), și a cărei invitație a acceptat-o pentru ultimele mari întâlniri cu publicul românesc pe care le-a avut la București. De asemenea, este editoarea volumului Dialogul vântului cu marea, Nina Cassian în dialog cu Carmen Firan (2014) și realizatoarea celei mai cuprinzătoare antologii de poezie a Ninei Cassian, O mie de poeme (2020). Este licențiată în filologie și psihosociologie, deține un master în comunicare și un doctorat în științe politice. Ca cercetătoare independentă, a participat la numeroase conferințe literare cu prezentări dedicate Ninei Cassian și a publicat în reviste internaționale acreditate articole precum Forms of Exile in the Poetic Work of Nina Cassian - Between a Pregnant Yesterday and an Aborted Tomorrow (2020), Opera Ninei Cassian - repere dintr-o arheologie poetică la persoana I / Nina Cassian’s Writings – Milestones from a First-Person Poetic Archeology (2021), Dictatorship as a Plague in Nina Cassian’s Poetry (2021).