Echipa

Echipa ICR Londra

Catinca Maria Nistor, director

catinca.nistor[at]icr-london.co.uk


Claudiu Florian, director adjunct

claudiu.florian[at]icr-london.co.uk


Lucian Diaconu, coordonator programe 

T:0044.7775.941.444, lucian.diaconu[at]icr-london.co.uk


Eugenia Tăzlăoanu, întreţinere / logistică   

Ionuţ Tăzlăoanu, întreţinere / logistică / securitate


Sediu

Institutul se află în Belgrave Square, chiar în inima Londrei, într-un vechi palat aristocratic construit în secolul al XIX-lea. Clădirea a fost achiziţionată de statul român în anii treizeci ai secolului trecut şi a funcţionat pe rând ca ambasadă, reşedinţă a ambasadorului sau a personalului diplomatic şi institut cultural. Înzestrată cu săli spaţioase şi elegante, împodobite cu piese vechi de mobilier şi picturi semnate de mari artişti români, această clădire maiestuoasă posedă, în egală măsură, toate dotările şi întreg suportul tehnic al unui institut cultural modern. Sala de concerte camerale, care poartă numele marelui compozitor George Enescu, ocupă întregul etaj I şi poate primi până la 170 de spectatori; când aici au loc proiecţiile Cinematecii româneşti, sala se transformă într-un cinematograf cu 100 de locuri. Deşi găzduită de o sală mai mică, situată la parter, galeria de artă a Institutului, numită în onoarea lui Constantin Brâncuşi, este un spaţiu la fel de multifuncţional şi bine înzestrat, în vreme ce Biblioteca, amenajată în prelungirea Sălii Enescu, oferă un loc plăcut şi primitor pentru cele mai variate lecturi din literatura română.

Istoric

Institutul Cultural Român din Londra, pe scurt ICR Londra, face parte din reţeaua globală a institutelor culturale româneşti, împreună cu care formează principalul instrument de diplomaţie culturală al României. Ca şi celelalte institute, suntem o instituţie publică cu mai multe vocaţii: misiune diplomatică, platformă de management cultural, agenţie artistică şi de PR, centru de informare şi documentare.

Aceste patru funcţii principale se traduc printr-un set inepuizabil de obiective şi activităţi curente. Iata câteva: diplomaţie culturală şi diplomaţie publică; management de proiecte culturale; facilitarea contactelor şi parteneriatelor între oameni de cultură şi instituţii culturale române şi britanice; plasarea artiştilor români în contexte culturale prestigioase şi vizibile; difuzarea informaţiilor relevante despre România şi cultura română în rândul publicului britanic; conservarea indentităţii cultural-lingvistice a românilor din Marea Britanie.

Institutul a fost înfiinţat în septembrie 2004 şi funcţionează din anul 2006, iar primul său director, până în 2009, a fost Gabriela Massaci. Din ianuarie 2010, conducerea Institutului a fost preluată de Dorian Branea, iar din iunie 2018, de Magda Stroe.

Primii ani, de dezvoltare instituţională în paralel cu expansiunea reţelei ICR, au fixat ICR Londra ca o prezenţă subliniată şi activă printre instituţiile de diplomaţie culturală din Londra. În 2008, Institutul a devenit membru fondator şi, prin directorii săi, a deţinut preşedinţia cluster-ului londonez al European Union Network of Institutes of Culture (EUNIC) timp de patru ani (Gabriela Massaci, 2007-2009; Dorian Branea, 2012-2014).