Recital de lieduri româneşti la Varșovia

Duminică, 7 aprilie 2019, la Varşovia va avea loc un recital de lieduri româneşti, susţinut de mezzosoprana Lilianna Zalesińska, acompaniată de pianistul Maciej Grzybowski. Evenimentul, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia, va avea loc în sala de concerte „Nowy Świat Muzyki” („Noua Lume a Muzicii”) şi va constitui o premieră absolută în Polonia, propunând un program integral românesc, conţinând lucrări de George Enescu, Pascal Bentoiu, Felicia Donceanu şi Tiberiu Brediceanu.

Mezzosoprana Lilianna Zalesińska a câştigat numeroase competiţii vocale din Polonia, precum şi Premiul I în cadrul Concursului Internaţional de Duete de Lied din Germania (Köln/Sankt Augustin, 2011). A debutat la Rheinsberg Chamber Opera, în rolul Mathildei în Ottone de Handel. Din acel moment, a avut oportunitatea de a participa în spectacole unice, precum prima montare de după 1827 a operei belcanto Boabdil-Re di Granata de Giuseppe Balducci, în care a deținut rolul principal. La Viena a interpretat rolurile Die Mutter şi Die Hexe în Hänsel und Gretelde Humperdink. Recent a jucat rolul lui Mrs. Grose din Îmblânzirea Scorpiei de Benjamin Britten. Repertoriul artistei include roluri din operele lui Mozart, Händel, Gluck, Gounod, Ceaikovski, Bizet, Rossini, Puccini, R. Strauss. A susținut recitaluri solo în Polonia, Austria, Belgia, Republica Cehă, Franţa, Germania, Turcia, Finlanda, Lituania. În 2014 a fost invitată a Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN) de la București.

Pianistul Maciej Grzybowski a participat ca solist la numeroase festivaluri internaţionale de renume, alături de pianişti celebri, precum Martha Argerich, Paul Badura-Skoda, Ivo Pogorelich, Piotr Anderszewski. Dintre festivalurile la care a participat amintim: „Sacrum Profanum” (Cracovia), „Sounds New" (Canterbury), „Chopin şi Europa sa” (Varşovia). A susţinut turnee în SUA, Canada, Australia, Italia şi Vietnam. Maciej Grzybowski este iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului „Trzy-Czte-Ry. Konteksty. Kontrasty. Konfrontacje” („Trei-pa-tru. Contexte. Contraste. Confruntări”).