Festivalul Filmului Românesc în Spania ajunge la Santander

Cea de-a a XIII-a ediție a Festivalului de film românesc/ Muestra de Cine Rumano, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, poposește, pentru al doilea an, în orașul Santander. Evenimentul, organizat în colaborare cu Ateneo de Santander și cu sprijinul Consulatului General al României la Bilbao și al Consulatului Onorific al României la Santander, va fi inaugurat luni, 4 septembrie 2023, în capitala Cantabriei.

La Ateneo de Santander, vor fi proiectate în fiecare zi de luni, de la ora 19:00, cu subtitluri în limba spaniolă, filmele:

• 4 septembrie: Metronom, dir. Alexandru Belc (2022)

• 11 septembrie: R.M.N. - dir.Cristian Mungiu, 2022

• 18 septembrie: Marocco / Mikado - dir. Emanuel Pârvu, 2021

• 25 septembrie: Balaur/ A Higher Law – dir. Octav Chelaru, 2021

• 2 octombrie: SpreNord/ To the North - dir. Mihai Mincan, 2022

• 9 octombrie: Miracol/Miracle – dir. Bogdan George Apetri, 2021

Festivalul a devenit un punct de referință atât în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească, cât și în rândul profesioniștilor. Este vorba despre un proiect anual de promovare a cinematografiei românești pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care constă în proiectarea a celor mai recente pelicule recente în capitala Spaniei, fílmele fiind ulterior itinerate în diverse orașe spaniole.

Orașele selectate pentru itinerare anul acesta reprezintă centrele cu cele mai puternice filmoteci regionale, în termeni de public, vizibilitate și capacitate logistică: Barcelona (al doilea oraș cultural al Spaniei), Valencia (în regiunea cu o imigrație românească foarte puternică și o filmotecă foarte activă, care organizează, printre altele, Festivalul Internațional de Film Cinema Jove, unde sunt selectate constant pelicule românești), Sevilla (important oraș din Anadaluzia), Oviedo, Zaragoza, Santander și Palma de Mallorca, orașe cu o concentrare importantă de resortisanți români.

La Madrid, Barcelona, Santander, Oviedo și Palma de Mallorca sunt invitați profesioniști din domeniul cinematografiei (producători, actori, regizori, critici) pentru a prezenta filmele propuse. De asemenea, ICR Madrid invită critici de film și jurnaliști spanioli care vor prezenta o parte dintre filme și vor modera întâlnirile dintre publicul cinefil și regizorii sau actorii români invitați la festival.

Proiecțiile sunt organizate în colaborare cu Filmoteca Catalană din Barcelona, Institutul Valencian al Audiovizualului și Cinematografiei din Valencia, Primăria din Oviedo, Filmoteca din Zaragoza, Filmoteca Andaluză, Ateneul din Santander, Mallorca Film Comission și Teatre Principal de Palma.

În 2023 Festivalul a fost inaugurat la Madrid, în luna aprilie, iar după Santander va avea loc inaugurarea din Palma de Mallorca, pe 28 septembrie.