Colleagues Wanted II - Superheroines and Visionary Associates for Everyday Challenges

Expoziție a Grupului h.arta, Helena Janečić, Irena Jukić Pranjić.

Loc: alpha nova & galerie futura, Am Flutgraben 3, 12435 Berlin.

Deschidere: 09.11.2018, 19:00.

Prezentare și artist talk: 10.11.2018, 16:00.

Irena Jukić Pranjić: „Female Comic Authors from the Balkans“.

Anamaria Pravicencu „Female authors in the Romanian comics. The age of maturity.”

Moderator artist talk: Felicita Reuschling.

Prezentare și discuții în limba engleză.

Super-eroine - ce anume le face să fie astfel? Cum se modifică figurile, dorințele, ideile, în funcție de mediul socio-politic al creatoarelor lor? Cum devin super-eroinele figuri de identificare într-o lume marcată de inegalitate? Două expoziții sunt dedicate figurilor și istoriilor ficționale, opunându-se sistemelor de cunoaștere și reprezentare. Astfel, privirea se întoarce și direct spre creatoare, care devin adesea, în mediul lor creativ, eroine ale cotidianului.

Lucrarea Portret de grup (2014, în curs de realizare) aparținând grupului artistic h.arta din România, se orientează spre forma tradițională a fotomontajului. Într-un mod pur speculativ, lucrarea combină portrete individuale de femei având aproximativ aceeași vârstă. Se creează astfel o legătură între trecut și viitor, tradiție și schimbare. Și, cu toate acestea, semnificațiile sunt repuse în discuție. O extensivă cronologie colectivă se alătură acestui foto-montaj. Sunt prezentate conexiuni ale vieții feminine a trei generații, în România, între 1920 și prezent, între prietenie, profesie și familie. Utopii privind societatea în contextul său istoric sunt aduse în prim plan, ca și viziunile individuale ale femeilor care își trasează drumul existențial, dincolo de mica familie tradițională.

Expoziția și evenimentul sunt rezultatul cooperării dintre alpha nova & galerie futura și secția Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen zu Berlin. Cu susținerea cordială a reprezentanților guvernamentali pentru cultură și mass-media.