Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată de Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român și reprezentanțele sale din străinătate organizează o serie de evenimente culturale dedicate marcării a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, fiind instituită prin Legea nr. 36/2017.

***

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău (MNAM), în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează vernisajul expoziției „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecția MNAM”, care are loc pe 27 martie 2024, ora 15.00, la parterul Galeriei Naționale (Calea Victoriei 49-53). Curatorul expoziției, care poate fi vizitată până pe 30 iunie 2024, este Tudor Stavilă, istoric și critic de artă din Republica Moldova. Cele o sută de lucrări reprezintă o privire de ansamblu asupra școlii de pictură din spațiul actual al Republicii Moldova din perioada 1896 - 2021, când au avut loc schimbări numeroase atât în plan politic, cât și la nivel cultural. Pe simeze se regăsesc o serie de opere clasate în Tezaurul Patrimoniului Cultural Național și alte creații valoroase ale unor artiști care au reușit să inducă mediului artistic viziuni reformatoare asupra fenomenului picturii, promovând cu prioritate modelul occidental, orientat spre tendințele estetice inovatoare.

Institutul Cultural Român este partener al proiectului „MARIN SORESCU. SETEA MUNTELUI DE SAREˮ, care face parte din Campania Națională Artiștii pentru artiști organizată de UNITER. Spectacolul-eveniment construit de regizoarea Mariana Cămărășan aduce ÎMPREUNĂ trupe din teatre și orașe diferite pe scena Teatrului Național din București, pe 27 martie, ora 17.00, la Sala Atelier a TNB.

Evenimentul, un triptic al speranței, încrederii și solidarității, reunește pentru prima dată piesele trilogiei soresciene, producții a trei teatre din România și Republica Moldova:

  • „Iona” cu Lari Giorgescu, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, producție a Teatrului Dramaturgilor Români din București;
  • „Matca” cu Antonia Barancea în rolul principal, alături de Galina Lazarenco, Anatol Burlacu, Ion Munteanu, Alexandru Dicusar și Nicoleta Zghibarță, un spectacol de Mariana Cămărășan, o producție Teatrul Fără Nume din Chișinău – Republica Moldova (în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău);
  • „Paracliserul” cu Claudiu Bleonț, adaptare după producția Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

ICR Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă din Chișinău, organizează pe 28 martie 2024 Concertul de muzică clasică al Orchestrei Naționale de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta dirijorului invitat Traian Ichim, împreună cu pianistul Andrei Licareț. În program sunt incluse creații ale compozitorilor români și lucrări din muzica clasică universală. Parteneri: TVR Moldova și Radio Chișinău

În perioada 21 martie – 7 aprilie 2024, în Sala Mare a Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, Art Safari / Fundația „Art Society” în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează expoziția „Chipuri de țărani în pictura românească” a artistului plastic român Traian Bilțiu-Dăncuș, unul dintre cei mai fideli pictori etnografi din România. Cele 78 de lucrări provin din colecția Muzeului Maramureșean și din colecții private și sunt o mărturie a multitudinii de tradiții și obiceiuri și a bogăției etnografice deosebite, prezentate anterior de către Art Safari la București, în cadrul expoziției „Culorile Maramureșului”; curatori: Mirela Barz și prof.univ.dr. Ioan Opriș.

Institutul Cultural Român organizează și găzduiește, la sediul său din Aleea Alexandru 38, expoziția „Lumina din umbre”, semnată de artistele Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, ambele din Republica Moldova. Expoziția, care îşi propune să construiască noi poduri culturale peste Prut, povestind prin artă despre universul interior al femeilor dintr-o ţară aflată între un război ce se extinde şi Europa spre care aspiră, va putea fi vizitată în perioada 2 - 30 aprilie 2024. Lucrările semnate de cele două artiste își propun să arate publicului larg că dincolo de frumusețea exterioară a femeii se ascunde o imensitate de trăiri, ce modelează fiecare anotimp interior. Presiunea timpurilor pe care le trăim le-a motivat pe Galina Vieru și Natalia Yampolskaia să aducă, pe scena prezentului, Lumina generată de Artă.

ICR prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Istorice va organiza proiectul „Ora românilor din comunitățile istorice românești”, ce își propune susținerea unor prelegeri dedicate românilor din comunitățile istorice, în cadrul unor cursuri desfășurate la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. Scopul proiectului este familiarizarea studenților și masteranzilor din domeniul studiilor culturale și sociologice cu problematica comunităților istorice românești, pentru a încuraja studierea și cercetarea acestui subiect de către viitorii sociologi, antropologi, etnologi, funcționari europeni, manageri culturali etc. Proiectul se va derula pe 2 aprilie 2024, orele 18.00-20.00, la Facultatea de Litere, în cadrul cursului „Programe și proiecte culturale” (Master Anul I), ținut de asist. univ. dr. Oana Preda, Sala 408 (în parteneriat cu Centrul de Studii Europene) și va fi moderat de lect.univ.dr. Filip-Lucian Iorga, expert în cadrul Institutului Cultural Român. Cu acest prilej, Vlad-Costin Condrea, expert ICR, va susține prelegerea „Politici culturale românești în Republica Moldova”, dedicată contribuției ICR la prezența culturală românească în Republica Moldova.

ICR Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Tinerilor Diplomați din Republica Moldova, a organizat, pe 25 martie 2024, o conferință urmată de proiecția documentarului Maria - inima României(2018, regia Trevor Poots). În prima parte a programului, au fost susținute două prelegeri despre rolul jucat de Regina Maria în evenimentele anului 1918, de către istoricii Oleg Chiseliov - „O regină în război” și Anatol Petrencu - „Regina Maria - contribuții la întregirea României”. În continuarea prelegerilor, filmul Maria - inima României a fost proiectat în prezența cineaștilor Dan Drăghicescu și John Florescu, invitații speciali ai manifestării. După proiecția filmului, cei doi producători au prezentat un scurt istoric al filmului, au răspuns la întrebările publicului și au împărtășit atât experiența lucrului la acest documentar, cât și fapte istorice inedite sau interesante descoperite despre Regina Maria în procesul de producție.

IRCCU Veneţia, Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova şi Societatea de Studii Româneşti „Miron Costin”, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, a organizat conferinţa „Înfăptuirea şi recunoaşterea internaţională a Unirii Basarabiei cu România (1918–1920)”, susţinută de Prof. univ. dr. Igor Şarov, rectorul Universităţii de Stat din Moldova. Conferinţa a avut loc la Milano pe 24 martie 2024, la Palazzo Giureconsulti, şi la Padova, pe 25 martie 2024, în Sala Archivio Antico a Palatului Bo al Universităţii din Padova. Prof. univ. dr. Igor Şarov a analizat situaţia Basarabiei în contextul istoric al unirii cu România, în martie 1918, şi demersurile diplomatice întreprinse de Guvernul român în perioada 1918–1920 pentru recunoaşterea internaţională a Unirii. În deschiderea conferinţei găzduite de Universitatea din Padova, au susţinut scurte alocuţiuni prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, titularul Catedrei de Limbă şi Literatură Română din cadrul Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova şi prof. univ. dr. Cristian Luca, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.