Teatrul de Marionete Gepetto din Arad cu un spectacol 3D în premieră la Istanbul

Teatrul de Marionete Gepetto din Arad va participa la cea de 16-a ediție a Istanbul International Puppet Festival (8-12 mai) cu două reprezentații pentru adulți și copii în zilele de 8 mai, ora 19:00 și 10 mai, ora 10:30 ale spectacolului tridimensional “Tovarășul de drum” după Hans Christian Andersen, care se vor juca la Institutul Cultural Francez din Istanbul. Prin participarea românească la acest festival, cu o reprezentație teatrală unică în lume care îmbină teatrul, filmul si marionetele cu imagini 3D cu coloana de sunet specifică cinematografului, se va asigura continuitatea colaborării cu cel mai important actor cultural de profil din Istanbul.

Echipa de păpușari ai companiei private Gepetto din Arad este prima din lume care a realizat un spectacol multimedia 3D stereoscopic cu imagini 3D, care se derulează pe un ecran transparent de tip tul în spatele căruia, într-o lumină specială, evoluează o poveste cu marionete la fire medii. Tehnologia 3D a fost combinată cu jocul cu marionete pentru a oferi publicului larg o nouă abordare estetică a teatrului. “Tovarășul de drum” descrie călătoria unui tânăr orfan pe nume Johannes prin lumea largă în căutarea unei prințese. Bunătatea sufletească și curajul fiindu-i cele mai prețioase comori, tânărul însoțit de un tovarăș de drum se confruntă cu multe greutăți înainte de a atinge scopul călătoriei. Spectacolul a luat premiul de scenografie la Festivalul Internațional Atelier de la Baia Mare 2011 – România. S-a jucat la Festivalul Avignon Off 2012 la Teatrul Girasol, La Festivalul de Teatru de Păpuși de la Belfort 2011 (FR) la Festivalul Internațional „A pas contes” 2013 de la Dijon (FR), fiind, în același timp, selecționat la Festivalul Internațional des Momes 2013 de la Montbeliard (FR).

Evenimentul face parte din obiectivele pe termen mediu și lung ale ICR Istanbul de impunere a artei teatrale de animație românească în Turcia și crearea de legături profesionale între mediile academice și profesionale din Turcia și România.