Spectacolul Aniversarea, în regia lui Vlad Massaci, la Barbican Centre

Teatrul românesc revine după 13 ani pe scena londoneză, la Barbican Centre, cea mai mare instituţie britanică dedicată artei şi culturii internaţionale. Turneul de anvergură al Teatrului Nottara cu spectacolul Aniversarea (Festen) de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, în regia lui Vlad Massaci, se înscrie în programul de promovare al teatrului românesc în Marea Britanie, susţinut de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu mai multe instituţii britanice de renume.
Despre acest eveniment, directorul ICR Londra, Dorian Branea declară: „Turneul Teatrului Nottara la Londra înseamnă reîntoarcerea teatrului românesc pe una dintre cele mai prestigioase scene din lume, după mai bine de 10 ani. Miza acestui proiect e însă, mult mai mare: succesul Aniversării va fi mai mult decât succesul lui Vlad Massaci sau al trupei de la Nottara, fiindcă o reuşită la Barbican deschide calea întregului teatru românesc spre inima Londrei culturale".
Turneul face parte din stagiunea Barbican dedicată spectacolelor de teatru internaţionale, BITE (Barbican International Theatre Events). Programul prezintă spectacole care se află la limita oricărei clasificări, producţii teatrale care îmbină dansul, muzica şi teatrul în moduri neobişnuite, explorează graniţele teatrului, stârnesc emoţii, sunt pasionale, incitante şi te fac să zâmbeşti.
Publicul londonez se va reîntâlni între 9 şi 19 noiembrie 2011, la Sala Pit, cu jocul extraordinar al actorilor români pus în lumină de o viziune regizorală originală pe scenariul unui film cult. Pe 14 noiembrie, după spectacol, regizorul Vlad Massaci va răspunde întrebărilor adresate de jurnalistul John O'Mahony de la The Guardian şi de criticul de teatru român Anca Ioniţă. Evenimentul va oferi spectatorilor ocazia unică de a intra într-un dialog activ cu regizorul român despre teatrul din România, despre viziunea regizorală şi provocarea asumată de a monta un spectacol de teatru după un scenariu de film.

Aniversarea este povestea unei familii care refuză să înfrunte adevărul, chiar şi atunci când Christian, fratele cel mare, îl strigă în gura mare în timpul unei reuniuni de familie. Dar, după cum mărturiseşte însuşi regizorul, povestea aceasta este mai mult decât povestea unei familii obişnuite: „Familia Klingenfeld-Hansen este chiar societatea în care trăim noi, acum. O societate care refuză să se confrunte cu istoria recentă şi, în consecinţă, arată hidos. O societate care a încetat să-l mai caute pe Christian. Dacă ar exista psihanalişti pentru naţiuni, noi ar trebui să ne facem o programare" - Vlad Massaci

Spectacolul Aniversarea face trecerea inversă, de la scenariu de film original la textul dramatic, având la bază dramatizarea scenariului primului film Dogma 95 din 1998 al regizorului danez Thomas Vinterberg. Apreciat pentru performanţele actoriceşti şi pentru viziunea regizorală care le nuanţează, spectacolul va oferi oportunitatea publicului londonez să cunoască stiluri interpretative româneşti distincte. Din distribuţie fac parte diferite generaţii de actori dintre care îi amintim pe Alexandru Repan, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, Ion Grosu, Ada Navrot şi Dan Bordeianu.
Barbican Centre este unul dintre cele mai mari centre culturale din Europa, cu un program artistic extrem de variat. Este gazdă a diverse spectacole de teatru şi de dans, concerte de muzică clasică şi contemporană, proiecţii de film şi expoziţii de arte vizuale. Centrul Barbican are trei săli de teatru şi concerte, un cinema, două galerii de artă, săli de conferinţe, spaţii publice şi trei restaurante, fiind în acelaşi timp iniţiatorul a numeroase proiecte educaţionale. De asemenea, London Symphony Orchestra are sediul permanent la Barbican Centre.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk şi www.barbican.org.uk

foto © Ciprian Duică