Seară culturală cu renumitul regizor și scriitor Alexander Hausvater, la Montreal

Institutul Cultural Român, Consulatul General al României la Montreal și Editura Integral invită publicul la un eveniment cultural dedicat renumitului regizor și scriitor Alexander Hausvater, care va avea loc pe 27 iulie 2023, ora 18.00, în Canada, la Montreal (1010 Sherbrooke Vest, etajul 15, Sala de conferințe). Evenimentul se va desfășura în prezența lui Alexander Hausvater, cu participarea teatrologului Simona Hodoș, Doctor în Filosofie.

Alexander Hausvater este unul dintre cei mai mari regizori contemporani, considerat un adevărat fenomen artistic. Născut în Bucureşti, a părăsit de mic România, stabilindu-se împreună cu părinţii săi în Israel. A studiat Teatru, Literatură şi Ştiinţe Politice. La Dublin a urmat cursuri de scriere dramatică, unde a şi debutat ca regizor, în anul 1971. În anii 70 la Montreal a fondat mai multe companii artistice şi a preluat conducerea mai multor Teatre, obţinând numeroase premii pentru cele peste 150 de spectacole regizate. A predat la multe universităţi de prestigiu din lume şi a realizat numeroase programe de teatru TV şi teatru radiofonic. După anul 1989 a fost invitat să monteze şi în România, unde a primit de asemenea numeroase premii prestigioase, printre care şi premiul UNITER pentru întreaga carieră.

După succesul extraordinar al volumului de povestiri "Ce dacă", tradus deja în limbile: engleză, germană, franceză şi chineză, cunoscutul regizor Alexander Hausvater a debutat în roman, cu trei volume lansate în anul 2020 la Editura Integral: "Penumbra", "Aici, Radio Eros" şi "Dor Călător".

"Penumbra" este un roman-document, care te poartă în două perioade istorice diferite prin intermediul a două evenimente majore, revoluţia din Ungaria din 1956 şi eclipsa de soare din 1999. Prin nenumărate planuri narative, autorul ne transportă în diferite epoci, sisteme politice, culturi într-o obsesivă căutare de sine.

În romanul "Aici, Radio Eros" acţiunea are loc în preajma celui de-al doilea război mondial, într-un orăşel de provincie, cu o singură stradă principală. Bibliotecara, impunătoare în rochia ei neagră, are ideea unei emisiuni erotice nocturne, la un post de radio clandestin, construit într-un subsol. Oraşul va înnebuni pur şi simplu.

"Dor călător" este de asemenea un roman cu fir intrigant, în care o camionetă cu numărul de înmatriculare X2S5Y20 a dispărut la vest de oraşul Ramon. Forţele poliţiei şi jandarmeriei locale au pornit acţiunile de căutare a unui tânăr de 20 de ani şi a tatălui acestuia, care se afla în stare gravă. Doctorul Meir, directorul Spitalului de Urgenţă a declarat că lipsa de îngrijire medicală ar putea fi fatală pentru pacientul în vârstă de 56 de ani.


Credit foto: Florin Biolan/UNITER