„Ploaia”, proiectul de final al bursierului ICR, Alexandru Mihai Budeș, la ”Cité Intérnationale des Arts”

Alexandru Mihai Budeș (27 de ani), artistul beneficiar al Bursei ICR „Constantin Brâncuși” la”Cité Intérnationale des Arts”din Paris, își prezintă miercuri, 24 iulie, de la ora 16.30 lucrarea de final de rezidență, denumită „ Ploaia”. „Proiectul are la bază evenimente trăite pe parcursul vieții, unice și cu puternic impact mental și emoțional, care mi-au lăsat o amintire vie și învațăminte temeinice. Se întâmplă ca, în mijlocul celor mai triste momente și cumplite situații la care ești expus, să poți găsi prin rațiune puterea și liniștea pentru a le învinge. Este serenitatea acceptării prezentului, a lucrurilor așa cum sunt, a faptelor așa cum se petrec”, afirmă Budeș despre ideea care a stat la baza conceptului instalației.

Proiectul propune crearea unei imagini poetice care să transmită ca un ecou, starea de spirit și trăirile acelui gol interior care este comparat de artist cu o ploaie purificatoare de vară, „care-mi dă un sentiment revigorant(…..) ploaie care ar trebui să se oprească în aer, în timp, în imponderabilitate”, mai spune Budeș.  Amplasată într-o camera obscură, artistul a gândit o instalație capabilă să stopeze picăturile de apă în aer și să întoarcă fluxul de apă, iar, prin utilizarea luminii artificiale pulsate și echilibrarea frecvențelor de lumină și apă, creează efectul imponderabilității picăturilor. Senzația de vid, de gol, rezultă din încălzirea temporară a apei și oprirea subită a ploii care ridică fire de aburi.

Atras încă din perioada liceului de la Alba Iulia de arta conceptuală, Budes îndrăznește să interogheze gândurile și emoțiile cele mai profunde ale ființei umane.

”Cité Intérnationale des Arts” prezintă lucrarea lui Budeș ca un studiu profund asupra celor mai importante întrebări ale omului. Plecând de la pace, stagnare, atemporalitate și reversibilitate, după trei luni de studiu și practică în mediul parizian, Budeș își finalizează lucrarea cu un omagiu adus stării de reverie, de pierdere conștientă a controlului, acea stare intermediară între somn și starea de veghe, cum o denumește psihologia freudiană. Fascinat de reverie, Budeș consideră că aceasta este sursa creativității sale, stare în care poate să ia cele mai importante decizii.

Provenind dintr-un mediu artistic, tatăl artist ceramist, iar mama profesoară de pian, Budeș are o practică artistică în instalație, sculptură, film, video și performance încununate de succes.

Absolvent UNARTE București și beneficiar al unei Burse Erasmus în Germania, unde și trăiește, de altfel, Alexandru Budeș este autorul unor apreciate lucrări expuse internațional, atât în cadrul unor expoziții individuale cât și colective, dintre care amintim: „Carpathian Downhill”, „HdK” (Romania,Germania), „Road” (Romania), „You can only be free” „Viewmasters- Landscapes: Dolers”( Belgia), „Le seuil”(Franta), „Golem”.

https://www.citedesartsparis.net/fr/open-studio-alexandru-mihai-budes_1

https://www.facebook.com/events/448821515713864/?ti=as