ICR Berlin susţine prezenţele româneşti la BERLINALE 2012

Una dintre cele mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ajuns la ediţia a LXI-a, se desfăşoară anul acesta în perioada 9-19 februarie. Ca în fiecare an, ICR Berlin sprijină participarea românescă la festival.
Cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toată lumea din familia noastră, va fi proiectat în premieră mondială în secţiunea Forum. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sârbu şi Gabriel Spahiu, cu apariţia extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Scenariul este semnat de Radu Jude şi Corina Sabău, autoarea romanului Bloc 29, apartamentul 1.
Filmul Diaz – Don't Clean Up This Blood , regia: Daniele Vicari, coproducător: Bobby Păunescu, a fost selectat la secţiunea Panorama Dokumente, ocazie cu care va avea loc şi premiera internaţională în sala Friedrichstadt-Palast, duminică, 12 februarie 2012, la ora 18.00. Filmul produs de Bobby Păunescu, Domenico Procacci si Jean Labadie a avut la bază un scenariu scris de Daniele Vicari si Laura Paolucci. În distribuţie: Jennifer Ulrich, Monica Bîrlădeanu, Claudio Santamaria, Elio Germano, Alessandro Roja şi Cosmin Selesi.
Ana Ularu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, ce are loc în perioada 11-13 februarie 2012, tot în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Ajuns la a XV-a ediție, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting). Născută pe 26 iunie 1985 la Bucureşti, Ana Ularu este absolventă a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică. Cariera ei include până în prezent numeroase roluri în filme de lung şi scurtmetraj, seriale TV, dar şi piese de teatru. Actriţa a obţinut Premiul Criticii Elveţiene pentru Cea mai Bună actriţă, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno precum şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Salonic.
La secţiunea Talent Campus a Berlinalei participă două tinere regizoare: Ozana Nicolau şi Raluca David şi o importantă actriţă româncă, Ioana Flora. Berlinale Talent Campus reuneşte artişti emergenţi şi tineri profesionişti din industria filmului, oferindu-le o platformă pentru împrospătarea perspectivelor, descoperirea unor noi orizonturi şi pentru relaţionarea cu tineri profesionişti din întreaga lume.
Lungmetrajul Cristian în regia lui Tudor Giurgiu, a fost selectat la Berlinale Co-Production Market. Filmul spune povestea unui tânăr procuror care anchetează un complicat caz de corupţie. Pelicula Cristian beneficiază de finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei, precum şi de sprijin din partea Programului MEDIA al Uniunii Europene. Bugetul aproximativ al filmului este de 1 milion de euro, iar filmările sunt programate pentru toamna anului 2012.
Totodată ICR Berlin susţine editarea catalogului Romanian Films, conceput cu scopul de a promova cele mai recente producţii româneşti care au avut premiera în ultimii trei ani, precum şi filmele ce vor avea premiera în prima jumătate a anului 2011.
În colaborare cu ICR Berlin, Asociaţia de Promovare a Filmului Românesc organizează Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.