CRAIOVA. Spectacolele „Hektomeron” de la Teatrul „Marin Sorescu”, promovate în lume prin rețeaua ICR

100 de regizori din 100 de țări se reunesc într-o inițiativă culturală online de mare anvergură internațională, alături de actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Proiectul „Hektomeron”, conceput cu scopul reproducerii celor 100 de episoade prezentate de Giovanni Boccaccio în opera sa „Decameronul”, este prezentat și pe canalele de comunicare ale reprezentanțelor ICR până la 24 aprilie. Atunci, cele 100 de povești vor fi reunite în „Ziua Hektomeronului”, sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru.

Fiecare poveste din cele 100 este transformată într-un spectacol de 14 minute. Aceste microspectacole/ solo performance se difuzează câte unul pe zi, în regim de live streaming, din Sala „I.D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Toate episoadele sunt jucate în limba română, cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Episoadele se difuzează în regim de live streaming pe platforma www.hektomeron.com, câte unul pe zi, iar orele de difuzare ale episoadelor se regăsesc atât pe site-ul evenimentului, cât și pe site-ul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Toate episoadele rămân online în platformă, în pagina construită pentru fiecare țară participantă și se vor putea urmări gratuit.

„Hektomeron” a pornit de la celebrul „Decameron”, scris de Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, însă într-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trecem noi astăzi: Florenţa acelor ani fusese lovită de ciumă şi toată lumea trebuia să se izoleze şi să fugă din calea morţii. Izolarea, teama şi moartea erau prezente atunci, în Florenţa anilor în care Decameronul a fost scris, aşa cum sunt prezente şi în lumea de acum.