Institutul Cultural Român susține a patra ediţie a Festivalului SoNoRo Musikland 2022

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului SoNoRo Musikland are loc în perioada 22-31 iulie 2022 şi continuă să aducă în atenţia publicului, ca destinaţii culturale, oraşele Braşov şi Sighişoara, dar şi câteva sate pitoreşti din Transilvania, unele dintre ele aparţinând patrimoniului universal celebrat la nivel internaţional: Prejmer, Hălchiu, Criţ, Meşendorf, Viscri şi Prod.

În cadrul Festivalului SoNoRo Musikland concertele sunt susţinute în biserici fortificate săseşti şi case care au intrat în circuitul turistic din zona Transilvaniei. Aceste case reprezintă moştenirea saxonă a vechilor locuinţe ţărăneşti, cu elemente de arhitectură care au fost integrate armonios în structura modernă a noilor spaţii. În ediţia a IV-a, festivalul revine în unele locuri ale primelor ediţii, dar adaugă şi spaţii noi, semnificative pentru patrimoniul architectural din zonă.

HUB 2068, una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul istoric al Braşovului – palatul din strada Mureşenilor, nr. 27 – revine la viaţă după mai bine de 150 de ani de la construcţie şi 23 de ani de abandon. Palatul a fost construit în 1869 de arhitectul Peter Bartesch, iar clădirea are 36 de încăperi.

Un alt spaţiu nou în istoricul festivalului este Biserica fortificată din Prejmer, situată în cadrul Cetăţii Prejmer – una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din judeţul Braşov. Construcţia acesteia a fost începută de către cavalerii teutoni în 1218, iar după expulzarea lor a fost finalizată de către cistercieni. În 1999, biserica a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Şi Conacul Heldsdorf, cu un nume care provine chiar de la denumirea localităţii în care este situat (Heldsdorf înseamnă Hălchiu în limba germană), este un loc nou în care va răsuna muzica unui concert SoNoRo. Acest conac reprezintă un fost hambar metamorfozat în spaţiu de evenimente, caracterizat de o simplitate şi o eleganţă în stil shabby chic. Materialul utilizat predominant pentru decorul curţii şi al interiorului acestui conac este lemnul combinat cu fierul forjat.

Institutul Cultural Român susține și în acest an acest festival emblematic pentru Transilvania: „Universul SoNoRo reprezintă o resursă creativă în expansiune și o platformă culturală la care Institutul Cultural Român a aderat indiferent de timp și spațiu. SoNoRo Musikland este cea mai recentă dovadă științifică a parteneriatului dintre noi, un festival prin care promovăm patrimoniul cultural din Transilvania. Muzica de cameră, în interpretarea unor muzicieni de renume internațional, va cuceri și în 2022 publicul prezent la concertele organizate în spații neconvenționale, monumente arhitecturale și istorice din regiune, precum Bastionul Țesătorilor și Piața Sf. Ioan din Brașov, bisericile fortificate din județele Mureș, Sibiu și Brașov sau Conacul Heldsdorf din Hălchiu. Felicit echipa SoNoRo și îmi exprim speranța că va continua și în anii următori să transforme Transilvania în Ținutul Muzicii”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

„Bine v-am regăsit la o nouă ediţie a festivalului nostru, care creşte precum Făt-Frumos din poveste! Nici nu ar putea fi altfel, căci zona Transilvaniei, cu un istoric impresionant şi de o frumuseţe desăvârşită, ne-a primit cu braţele deschise şi este din nou pregătită pentru o ediţie plină de muzică, în locuri excepţionale, care merită descoperite şi incluse pe harta călătoriilor culturale. Anul acesta deschidem festivalul cu un concert în Piaţa Sfântul Ioan din Braşov, un spaţiu urban recâştigat de oraş pentru evenimente culturale în aer liber, iar apoi vom continua cu trei spaţii noi: HUB 2068 din Braşov, Biserica fortificată din Prejmer şi Conacul Heldsdorf, din satul Hălchiu, judeţul Braşov. De asemenea, Bastionul Ţesătorilor, Biserica fortificată din Criţ, Biserica fortificată din Meşendorf, Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighişoara, Meşendorf Gasthaus, Pensiunea Viscri 125, Cross Country Farm din Prod şi Biserica fortificată din Viscri reprezintă spaţiile unde revenim cu bucurie şi în care cei 12 muzicieni de renume internaţional vor crea momente muzicale unice. Prin urmare, vă invit să călătoriţi împreună cu noi în Transilvania!” –  Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland.

Printre muzicienii care vor concerta anul acesta la Festivalul SoNoRo Musikland se numără violoniştii Nicolas Dautricourt, Clemence de Forceville şi Jeus Reina, violiştii Răzvan Popovici, Mihai Cocea şi Liisa Randalu, violonceliştii Justus Grimm, Benedict Klockner şi Radu Nagy, pianiştii Diana Ketler şi Gustavo Carvalho, precum şi clarinetistul Thorsten Johanns.


Accesul la concertele Festivalului SoNoRo Musikland este liber şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare.
Rezervările se fac pe https://musikland.sonoro.ro/, în pagina dedicată fiecărui concert.

Programul SoNoRo Musikland 2022 este următorul:
CONCERT DE DESCHIDERE - Vineri, 22 iulie 2022, ora 19:00, Piaţa Sf. Ioan, Braşov
HYMNE A L'AMOUR - Sâmbătă, 23 iulie 2022, ora 19:00, HUB 2068, Braşov
DE LA RĂSĂRIT LA APUS - Duminică, 24 iulie 2022, ora 17:00, Biserica fortificată Prejmer, Braşov
SUMMERTIME - Luni, 25 iulie 2022, ora 19:00, Bastionul Ţesătorilor, Braşov
DE PE STRADĂ ADUNATE - Marţi, 26 iulie 2022, 19:00, Conacul Heldsdorf, satul Hălchiu, judeţul Braşov
IN LOVE AGAIN / DIN NOU ÎNDRĂGOSTIŢI - Miercuri, 27 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Criţ, judeţul Braşov
HEIMATKLANGE / SUNETE DE ACASĂ - Joi, 28 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Meşendorf, judeţul Braşov
JAMSESSION 1 - Joi, 28 iulie 2022, ora 21:30, Meşendorf Gasthaus, judeţul Braşov
FREUDE / BUCURIE - Vineri, 29 iulie2022, ora 18:00, Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighişoara
JAMSESSION 2 - Vineri, 29 iulie 2022, ora 21:30, Pensiunea Viscri 125, judeţul Braşov
AVANTI - Sâmbătă, 30 iulie 2022, 19:00, Cross Country Farm, sat Prod, comuna Hoghilag, judeţul Sibiu
FINALE - Duminică, 31 iulie 2022, ora 19:00, Biserica fortificată din Viscri, judeţul Braşov

***
Partener principal: BRD - Groupe Societe Generale
Card preferat: Mastercard
Partener pentru un mâine mai bun: MedLife
Sponsori: ICCO, Artegianale, Illy, Avincis
Parteneri instituţionali: Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Siebenburgischen Kultursommer
Parteneri: Filarmonica Brasov, TAMTAM, Primăria Municipiului Braşov, Grano, Beyond Dracula, Meşendorf Gasthaus, Viscri 125, Cross Country Farm, Meşendorf 65, Biserica Evanghelică C.A. din România - Consistoriul Districtual Braşov, Fundaţia Michael Schmidt, Librăriile Humanitas, Cărtureşti, Fundaţia Calea Victoriei, Colinele Transilvaniei, Hotel Ambient, Brasserie Luther, Mood Club & Lounge, Autonom
Gazde: HUB 2068, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Bastionul Ţesătorilor, Primăria Sighişoara, Conacul Helsdorf, Biserica Prejmer, Biserica Evanghelică Viscri
Parteneri media: RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Capital, Evz.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Festivalier, TIMPUL, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Litera9.com, Media Image.