Tatiana Țîbuleac lansează în Norvegia romanul „Grădina de sticlă‟, cu sprijinul ICR Stockholm

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac participă, în Norvegia, în perioada 6-10 februarie 2023, la o serie de evenimente culturale organizate la Oslo, Trondheim și Bergen, cu ocazia Festivalului de literatură Litfest Bergen 2023. În datele de 6 și 7 februarie, la Oslo și Trondheim, vor avea loc lansări ale cărții Grădina de sticlă/Flaskehagen, cel mai recent roman tradus în norvegiană al autoarei. Romanul a fost câștigător al Premiului Uniunii Europene în Literatură 2019, iar traducerea în norvegiană este semnată de Sindre Andersen. Participarea scriitoarei la evenimentele literare din Norvegia este susținută de Institutul Cultural Român din Stockholm, în parteneriat cu editura norvegiană Camino forlag. Evenimentele din Bergen (Alver) sunt organizate în cadrul festivalului de literatură Litfest Bergen 2023 (8-12 februarie).

Cu ocazia turneului din Norvegia, Tatiana Țîbuleac va vorbi și de primul ei roman tradus în norvegiană, Vara când mama avea ochii verzi/Sommeren mamma hadde grønne øyne (2020), publicat tot de editura Camino forlag. Cele două romane ale autoarei creează un tablou despre provocările culturale, istorice și lingvistice cu care se confruntă societatea din Republica Moldova.

Al doilea roman tradus în norvegiană al autoarei, Grădina de sticlă/Flaskehagen, este povestea unei fetițe orfane adoptată de către o femeie mai în vârstă, Tamara Pavlova, care o forțează să adune sticle de pe stradă pentru a supraviețui. Fetița crește între două limbi și două culturi, în anii când se schimbă frontierele și sistemele politice. Romanul poate fi interpretat ca o alegorie despre vulnerabilitatea statelor mai mici în fața puterii economice și politice a altor state mai mari. Opera lui Țîbuleac este foarte relevantă, mai ales prin prisma invaziei Ucrainei de către Rusia, iar autoarea a participat în nenumărate rânduri la dezbateri despre datoria altor state de a primi și de a ajuta refugiații de război.

Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chișinău și este licențiată în jurnalism. În 1999, s-a alăturat echipei de la PRO TV Chișinău ca reporter, editor și prezentator de știri. Din 2008 este stabilită la Paris. Și-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecție de proză scurtă numită Fabule moderne. Primul său roman Vara în care mama a avut ochii verzi, apărut în 2016 în limba română și tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural la București și premiul Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iași. Tatiana Țîbuleac a fost desemnată câștigătoarea Premiului pentru literatură al Uniunii Europene - 2019 pentru romanul Grădina de sticlă, publicat la Editura Cartier (Chișinău), în 2018. La sfârșitul anului trecut romanul Vara în care mama a avut ochii verzi a fost tradus în limba norvegiană la Editura Camino, traducerea din română fiind semnată de Sindre Andersen. Ediția spaniolă, apărută în 2019 la Editura „Impedimenta”, a câștigat Premiul European Camino de Santiago.


Programul complet al evenimentelor din Norvegia:

1. Discuție despre traducerea norvegiană a romanelor Vara când mama avea ochii verzi și Grădina de sticlă

Când: 6 februarie 2023, ora 18:00

Unde: Last Train Oslo

Participanți: Tatiana Țîbuleac, Sindre Andersen

Mai multe informații aici.


2. Discuție despre literatură și identitate în opera lui Țîbuleac

Când: 7 februarie 2023, ora 19:00

Unde: Litteraturhuset Trondheim

Participanți: Tatiana Țîbuleac, Anne Dorte Lunås

Mai multe informații aici.


3. Seminarul ”Vecinii Ucrainei” în cadrul festivalului Litfest Bergen

Când: 9 februarie 2023, ora 15:45-16:30

Unde: Alver

Participanți: Tatiana Țîbuleac (Republica Moldova), Valzhyna Mort (Belarus), Martin Paulsen (moderator)

Discuția va avea loc în limba engleză. Mai multe informații aici.


4. Discuție ”Furioasă pe mama”, eveniment în cadrul festivalului Litfest Bergen

Când: 9 februarie 2023, ora 20:00-20:45

Unde: Alver

Participanți: Tatiana Țîbuleac, Ingunn Lunde

Discuția va avea loc în limba engleză. Mai multe informații aici.