A Budapesti Román Kulturális Intézet bemutatja Gelu Costea „Cucutence” című kiállítását

2016. május 12-én, 19.00 órakor, a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában nyílik Gelu Costea Cucutence című festészeti kiállítása, a művész valamint Ernyey Gyula magyarországi művészettörténész és műkritikus jelenlétében.

Gelu Costea festőművész 2000-ben végezte tanulmányait a bukaresti Luceafărul Művészeti Akadémián, a Bukaresti Képzőművészeti Egyetemen diplomázott ugyanebben az évben, a Romániai Képzőművészek Szövetsége Konstancai Fiókjának tagja. 2001-ben Bukarestben elnyerte az „Alexandru Țipoia" Különdíjat, 2002-ben pedig a Vaslui Megyei Múzeum „Ștefan Dimitrescu" díját. Egyéni kiállításai közül a legfrissebbek: Cucutence - a bukaresti U'Art Gallery és a Bukaresti Fővárosi Könyvtár Műterem Galéria, 2014; Poarta / Kapu - Ion Nicodim Galéria, Mamaia, 2013; Pasaj / Átjáró - Ion Nicodim Galéria, Mamaia, 2010; Drumul / Az út - Cărtureşti Galéria, Bukarest, 2008.

Gelu Costea művei számos csoportos kiállításon szerepeltek amelyek közül a legfrissebbek: European University Lefke-Cyprus és Főhajtás a szépség előtt - C. Brâncuși Galéria, Parlamenti Palota, Bukarest, 2015; Kapcsolatok és Jelek - Senso Galéria, Bukarest és Életfa - Dana Art Galéria, Bukarest, 2014; Salon de Peinture Roumaine Contemporaine, Cite Internationale des Arts, Párizs, 2012.

„A Román Kulturális Intézet nem mindennapi élményt kínál a modern művészet kedvelőinek. Csütörtök este virtuális utazásra invitáljuk az érdeklődőket a jelenből a régmúltba, és onnan vissza a mába - különböző esztétikai megállókon át. Gelu Costea constancai román képzőművész nagyszámú műalkotásából rendezett kiállításán történelem és játék egymásra hatása és összecsúsztatása, állóképekből egy mozgalmas, mozgóképszerű látvány fogadja a kiállítás látogatóit a 7000 éves cucuteni lelet újraértelmezésével egy modern művész szemén át." (Ernyey Gyula)

A kiállítást 2016. május 12. - június 11. között látogathatja a nagyközönség.