EXPOZIȚIE: Vásárhelyi Antal - Spații sacre

Vásárhelyi Antal: SPAȚII SACRE

Institutul Cultural Român din Budapesta invită publicul la expoziția personală a artistului Antal Vásárhelyi, „Spații sacre”. Expoziția deschisă în galeria din sediul ICR Budapesta – str. Izsó nr. 5, sect XIV, Budapesta– face parte dintr-un periplu artistic al operelor lui Antal Vásárhelyi, care include expoziții organizate la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia, la Muzeul din Târgu Jiu, respectiv la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

„Picturile lui Antal Vásárhelyi vorbesc în limbajul simbolurilor, plasând privitorul într-un spațiu de claritate și ambiguitate, de certitudine și incertitudine.Timpul se topește și îngheață, culorile lumii au pălit ca niște accidente inutile și derutante, munții și văile dispar, atât planeta, cât și universul uman, în toate lucrările și cu toate artefactele sale fiind reprezentate într-un plan mistic, printr-un temenos sacru, un spațiu eminamente arhitectural, departe de vâltoarea lumii și de profanum vulgus. Viziunea sa picturală este o construcție spațială, proiectată prealabil în gândire, calculată prin abstracțiuni existente doar în propria sa imaginație, reprezentând tot ceea ce noi, oamenii, suntem capabili să creem, să apropriem și să umplem cu sens, ceea ce vom lăsa moștenire.” (Péterfy Gergely, scriitor)

Artistul vizual Antal Vásárhelyi, născut la Satu Mare în anul 1950, a urmat cursurile Universității de Arte din București. În anul 1979 s-a stabilit în Ungaria, unde se implică în viața artistică budapestană, organizând cercuri de artă vizuală, expoziții și fiind redactor de reviste. A participat la nenumărate rezidențe în străinătate la Paris, Nuernberg, Kuipo, Turku, Copenhaga, Roma, Rejkiavik și în mai multe orașe din România. Menține legături cu mai mulți artiști români, în ultimele decenii fiind invitat să expună la București și la Cluj.

Expoziția poate fi vizitată între 8 aprilie – 31 mai 2022 și va fi finisată în data de 31 mai 2022, ora 18.30, în prezența artistului.