Concert susținut de Ansamblul folcloric profesionist „Cununa Carpaților” la Istanbul

În contextul marcării Centenarului Marii Uniri, joi, 29 noiembrie 2018, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir”, în parteneriat cu Consulatul General al României de la Istanbul a organizat  concert de muzică și dans folcloric românesc, susținut de Ansamblul profesionist „Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.

Evenimentul a avut loc în sala mare de spectacole a Centrului Cultural Cemal Reșit Rey, un partener valoros al ICR Istanbul, unde se organizează, din 2015, evenimentele dedicate Zilei Naționale. În cadrul prezentărilor, doamna Adriana Ciamba, Consulul General al României la Istanbul, a reliefat importanța promovării culturii române, mai ales la ceas aniversar. Doamna Nadia Tunsu, diectorul ICR Istanbul, a prezentat în fața publicului turc, dar și a comunității de români, o mică parte din patrimoniul cultural al României, muzica tradițională din varii areale culturale naționale, instrumente muzicale și costume populare specifice, în contextul marcării Zilei Naționale, dar și a 100 de ani de la Marea Unire.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cununa Carpaților” împlinește aniversează anul acesta 70 de ani de activitate pe scenele lumii și are în componenţa sa artişti instrumentişti, dansatori – care, sub conducerea competentă a unor specialişti, au pregătit şi prezentat pe parcursul anilor, numeroase spectacole de o ţinută artistică deosebită. Calitatea spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, măiestria interpretativă au făcut ca acest ansamblu să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scenele internaționale. Cu un repertoriu muzical deosebit, care cuprinde cântece şi jocuri populare autentice, din toate zonele etnofolclorice ale ţării, Ansamblul Cununa Carpaților realizează stagiuni de spectacole, urmărind, în principal, promovarea bogăţiilor spirituale româneşti, cultivarea valorilor şi autenticităţii creaţiei populare şi a artei interpretative profesioniste, criterii ce au stat la baza prezentării a mii de spectacole de referinţă a căror complexitate şi frumuseţe de execuţie, au adus aprecierile elogioase ale specialiştilor şi aplauzele spectatorilor.

Dansatorii au fost îndrumați de coregraful Viorel Cioacă, iar orchestra formată din interpreți ai instrumentelor folclorice tradiționale, a fost condusă cu profesionalism de dirijorul Dumitru Ionescu.

În programul Concertului au fost incluse suite de cântece și jocuri din Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Ardeal, Banat, Transilvania, precum și o paradă a câtorva instrumente tradiționale romanesti - caval, tilinca, danofon, ocarină, fluier.

Prezentarea la ceas aniversar a unui ansamblu profesionist de muzică populară, într-o manieră originală, a fost una inspirată și foarte bine primită de public, cu atât mai mult cu cât elementele de patrimoniu imaterial prezintă un deosebit interes local.