Artiştii "Şcolii de-Acasă", martori veridici ai satului Hundorf

Pentru al treilea an consecutiv, la Institutul Cultural Român a fost prezentată, vineri seară, expoziţia finală şi catalogul care încheie programul de rezidenţă "Şcoala de-Acasă Hundorf 2019", la care au participat 14 tineri artişti.

"14 tineri au trăit timp de două săptămâni într-o casă care ar fi putut fi a bunicilor lor, pentru a descoperi satul şi pentru a face ceva cu descoperirile lor. Sunt faţete ale satului şi sunt ciudate, contradictorii şi acesta este Hundorf. Veţi vedea lucrări din casă, peisaje, martori veridici ai satului. Hundorf reprezintă naturile moarte, îndeletnicirile care azi nu se mai poartă, cu amintiri, oameni şi cu Biserica Evanghelică unde nu se mai slujeşte pentru că nu mai sunt saşii. Întregul sat a fost zgâlţâit de sosirea tinerilor şi cred că viaţa lor de acum încolo va avea un alt aspect", a spus la vernisaj Ruxandra Dreptu, critic şi istoric de artă.

La eveniment au fost prezenţi Dragoş Pătraşcu, prof.univ.dr. Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale şi Design, artist vizual; Anca Boeriu, lect. univ.dr. Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, artist vizual; Dumitriana Condurache, lect.univ.dr., Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, Iaşi, Facultatea de Teatru, regizor; Maria Morar, Asociaţia “Acasă la Hundorf”, filolog.

"Ţinta noastră este să ne deschidem către tineri şi să-şi ia liber să se caute. Să aibă libertate. Îi aştept pe cei tineri să o luăm de la capăt", a declarat Maria Morar, iniţiatoarea proiectului. 

"Ceea ce face unic acest proiect este faptul că nu aparţine unei categorii specifice a artelor vizuale. Aici vin antropologi, filologi, regizori, şi creşte de la an la an", a spus Dragoş Pătraşcu. 

Publicul a vizionat vineri, în Sala Mare a ICR, filmele documentare, de animaţie, a admirat lucrările, colajele sau desenele realizate de participanţi în timpul rezidenţei. 

Regizori, antropologi, artiști vizuali și scriitori s-au întâlnit și au petrecut două săptămâni în spațiul rural, într-un melanj de libertate și responsabilitate pe care Școala de-Acasă l-a pus la temelia acestor rezidențe. ”Cei 14, cărora li s-au alăturat încă trei rezidenți din anul trecut, au desenat, au pictat, au scris și au filmat până când satul a devenit al lor. Din observatori obiectivi s-au metamorfozat în martori implicați, au intrat în sat așa cum spectatorul intră în tablou și participă cu judecata sa la creație", spune Ruxandra Dreptu. 

Cu toții au traversat, implicat, și următoarele etape ale proiectului. În Colonia artiștilor s-au întâlnit, s-au cunoscut cu toții, și-au prezentat lucrările profesorilor tutori ai proiectului, le-au pregătit pentru expunere, au discutat, s-au împrietenit, au vorbit de proiecte comune.

Expozitia găzduită de Institutul Cultural Român este ultima etapă a proiectului din acest an și încheie seria prezentărilor publice a lucrărilor tinerilor rezidenți, prezentări care au avut loc acasă, la Viișoara, în cadrul unui prim eveniment public pentru oamenii locului, la Biserica Evanghelică, apoi la Mediaș, la Muzeul Gazelor Naturale, unde expozitia a fost prezentă trei săptămâni, ca semn de dezvoltare a microregiunii.