NEW YORK. Istoria României reflectată în obiecte-simbol, prezentată publicului nord-american

Programul “The History of Romania in One Object” / „Istoria României într-un obiect”, aflat la cel de-al treilea sezon, debutează luni, 18 ianuarie, cu prezentarea „Sanctuarului neolitic de la Parța”. Reprezentanța Institutului Cultural Român la New York readuce în atenția publicului american și de pretutindeni obiectele și artefactele care, prin simbolism și forță evocativă, reconstituie epoci definitorii din istoria națională pentru publicul american și internațional, sintetizând un întreg context cultural, economic, tehnologic sau politic. Noile episoade sunt realizate în colaborate cu Muzeul Național al Banatului (MNaB) din Timișoara și cu sprijinul Consiliul Județean Timiș.

Obiectele și vestigiile care vor fi prezentate în următoarea perioadă pe platformele de social media ale ICR New York (websiteYouTubeFacebookInstagram) sub forma unor postări elaborate (reproduceri, texte explicative și video de prezentare) sunt: „Sanctuarul neolitic de la Parța”, „Coiful greco-ilir de la Găvojdia”, „Inscripția monumentului onorific din forul Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, dedicat cunoscutului general roman Marcus Claudius Fronto, „Diploma de ridicare a Timișoarei la rangul de Oraș Liber Crăiesc de către împăratul Iosif al II-lea”, „Lampa de argint și alamă cu melc, în stil Secession”, și „MECIPT-1” - primul calculator electronic construit într-o universitate din România.

Consultanța de specialitate va fi asigurată de istoricii și muzeografii Muzeului Banatului Dan Ciobotaru, Andrei Georgescu, Cătălin Timoc, Ciprian Glăvan, Marius Cornea, Ionela Slejiuc și Adrian Deheleanu. Coordonator proiect din partea MnaB este Nicoleta Demian.

Reamintim că acest al treilea sezon al seriei “The History of Romania in One Object” / „Istoria României într-un obiect” vine în completarea celor realizate, începând din 4 mai 2020, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București, cu Muzeul de Istorie a Moldovei din Cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași și cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). Până acum, au fost prezentate 24 de artefacte și obiecte, acoperind cele mai diverse perioade istorice ale României.

Seria de istorie românească este una dintre cele 7 serii permanente derulate de ICR New York, care prezintă, prin conținuturi online originale și exclusive, într-un mod susținut, atractiv și inteligibil pentru un public străin, diversitatea expresiilor creativității și istoriei românești, precum și unele dintre cele mai semnificative contribuții intelectual-academice la înțelegerea și dezvoltarea relațiilor româno-americane.