Ziua Europeană a Limbilor sărbătorită în Liban

Luni 15 octombrie 2012, institutele culturale europene membre ale EUNIC (European Union National Institutes for Culture) în Liban, în colaborare cu ASSABIL (Asociaţia Prietenilor Bibliotecilor Publice), vor sărbători Ziua Europeană a Limbilor în Liban prin activităţi educaţionale şi jocuri pentru elevi la Biblioteca Publică Municipală din Geitawi, în Beirut. Programul se va concentra pe diversitatea lingvistică şi culturală a Europei. Cu această ocazie, tinerii libanezi vor avea oportunitatea de a participa la cursuri elementare de limba română, engleză, franceză, germană, italiană, daneză, sârbă şi spaniolă. Evenimentul va include, de asemenea, filme şi jocuri interactive, toate centrate pe tema multilingvismului.

La iniţiativa Consiliului Europei, din Strasbourg, Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită în fiecare an începând cu 2001, pe 26 septembrie. În Europa, 800 milioane de europeni din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt încurajaţi să înveţe mai multe limbi străine, la orice vârstă, la şcoală şi în afara ei. Fiind convinşi că diversitatea lingvistică este un instrument important pentru o mai bună înţelegere interculturală şi un element cheie în patrimoniul cultural bogat al continentului nostru, EUNIC promoveaza multilingvismul şi predarea limbilor străine în Liban. În Europa, în cadrul acestei zile, sunt organizate o serie de evenimente precum activităţi şi programe pentru copii, emisiuni de televiziune şi radio, cursuri de limbi străine şi conferinţe.

EUNIC are ca scop stabilirea unor parteneriate şi reţele între institutele culturale europene, în diferite state din lume. În Liban, formarea unei astfel de reţele încearcă să stabilească o mai bună coordonare a activităţilor între institutele culturale europene, să organizeze activităţi comune şi să răspundă în mod colectiv la apelurile europene deschise pentru a beneficia de finanţare suplimentară pentru programe culturale. Membrii EUNIC în Liban sunt British Council, Institutul Goethe, Institutul Cultural Danez, Institutul Cultural Român prin Ambasada României la Beirut, Istituto Italiano di Cultura, Institutul Cervantes, L'Institut Français du Liban şi Ambasada Serbiei ca membru asociat.

ASSABIL este o organizaţie neguvernamentală libaneză, care a fost înfiinţată în ianuarie 1997 pentru a promova dezvoltarea bibliotecilor publice în Liban. Misiunea sa este de a dezvolta şi de a promova bibliotecile publice din Liban. Pentru a sprijini misiunea sa, ASSABIL organizează evenimente pentru promovarea lecturii, scrie şi publică ghiduri pentru cititori, cărţi pentru copii, şi jocuri educaţionale; produce materiale audio-vizuale pentru a încuraja o mai mare apreciere a cărţilor şi a lecturii în rândul părinţilor şi copiilor. ASSABIL gestionează cele trei biblioteci publice municipale din Beirut, operează două biblioteci mobile şi coordonează o reţea de biblioteci publice în întreaga ţară.

Ziua europeană a limbilor în Liban va avea loc pe 15 octombrie 2012, în intervalul 10:00-13:00. Biblioteca Publică Municipală din Geitawi este situată în Achrafieh, Beirut. La eveniment va participa ambasadorul României precum şi membri ai comunităţii româneşti din Liban. Participarea românească la acest eveniment este sprijinită de Asociaţia România-Levant, organizaţie a comunităţii româneşti din Liban.