VARȘOVIA. „Partituri fotografice”: când lumina din fotografiile lui Andrei Baciu inspiră muzicieni polonezi

Lucrarea muzicală Lśnienie (Strălucire), având ca sursă de inspirație fotografii ale artistului român Andrei Baciu, va fi prezentată, în premieră mondială, de patru muzicieni polonezi, reuniți special pentru proiectul „Partituri fotografice” în cadrul Festivalului Tradițiilor și Avangardei Muzicale „KODY” de la Lublin, desfășurat în perioada 2-5 septembrie 2020.

Muzicienii Szabolcs Esztényi – pian, Hubert Zemler – instrumente de percuție, Ryszard Latecki – trompetă, armoniu, pseudoinstrumente, sintetizator analog, și Tadeusz Wielecki – contrabas vor concerta în data de 3 septembrie 2020, ora 18.00 (ora Poloniei), în Sala Czarna (Sala Neagră) a Centrului pentru Cultură din Lublin. Ediția din 2020 a festivalului aduce pentru ICR Varșovia o primă colaborare cu importanta manifestare muzicală, printr-un parteneriat valoros pentru promovarea artei românești în Polonia și stimularea interesului mediului cultural polonez pentru proiecte comune cu România.

Inclusă în ciclul „Partituri fotografice”, lucrarea reprezintă o incursiune în spațiul fotografiei poetice.Strălucire se bazează pe o serie de imagini în care ingredientul de bază îl constituie lumina, mai precis interacțiunea mirabilă dintre ea și ființele, obiectele și elementele naturale pe care le evidențiază. Astfel, grație acestui proiect, emoțiilor suprinse fotografic li se vor adăuga, inspirate fiind de ele și ducându-le mai departe în plan sonor, compozițiile muzicienilor polonezi. „Dacă literatura caută, prin cuvinte, Cuvântul, fotografia revelează lumina din Lumină“, spune fotograful Andrei Baciu, un autor fascinat de puterea fotografiei de a mărturisi despre lume că este – după cum afirma Horia Bernea –„bună prin scop, frumoasă ca facere, complexă ca vieţuire şi spirituală prin materialitate”.

Proiectul Strălucire reprezintă cea de-a treia colaborare dintre fotograful român Andrei Baciu și muzicianul polonez Ryszard Latecki. Primele două s-au desfășurat în anul 2016, în cadrul a două festivaluri de muzică desfășurate la Wrocław, respectiv Varșovia, purtând numele „Haiku din România”.

Profesor de limba română pasionat de fotografie, cu un doctorat în Literatură, Andrei Baciu (n. 1983) este autorul mai multor volume de proză și al unor articole în reviste de specialitate, precum Foto4All, Photo Magazine, Foto-Video digital, Photo Travel, foto-magazin.ro, liternet.ro, Fotoblur, The Photo Paper, F-Stop, qTp Magazine, World Photographers' Summit etc. Fotografii ale sale au fost incluse în diferite expoziții naționale și internaționale, la Londra, Lyon, Amsterdam, Haga, Varșovia, Wrocław, București, Iași, Cluj-Napoca, Ploiești, Bușteni sau Gura Humorului.

Lucrarea Strălucire a fost comandată de Institutul Polonez al Muzicii şi Dansului cunoscuţilor compozitori și interpreți polonezi de muzică contemporană Tadeusz Wielecki (fost director al prestigiosului Festival Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană”), Ryszard Latecki (vicepreşedintele Asociaţiei Poloneze de Muzică Contemporană), Szabolcs Esztenyi şi Hubert Zemler.

Concertul din 3 septembrie, deschis publicului la Lublin, va putea fi urmărit și online, prin live streaming, de la ora 18.00 (ora Poloniei), respectiv ora 19.00 (ora României), pe pagina Festivalului: www.kody-festiwal.pl

Festivalul Internațional al Tradițiilor și Avangardei Muzicale KODY, a cărui primă ediție a avut loc în 2009, este considerat o inițiativă artistică creativă. Formula sa constă în căutarea problematicii comune și a similitudinilor dintre fenomene culturale îndepărtate atât în timp și spațiu, cât și la nivelul diverselor genuri muzicale și artistice, prilejuind întâlniri între compozitori marcanți de muzică contemporană, interpreți, reprezentanți ai jazzului de avangardă, muzicieni tradiționali și creatori care reconstruiesc tradiții muzicale arhaice. În timpul Festivalului, personalități muzicale internaționale se întâlnesc cu artiști tineri și muzicieni mai vârstnici, de factură populară, pentru ca împreună să caute noi sensuri muzicale și să participe la descoperirea unor noi continente sonore. Comisarul Festivalului este remarcabilul compozitor și pianist Jerzy Kornowicz, președintele Uniunii Compozitorilor Polonezi.