„Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare”, în SUA

Proiectul Institutului Cultural Român din New York, ”The History of Romania in One Object” / „Istoria României într-un obiect”, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), continuă astăzi, 25 mai 2020, cu prezentarea „Stindardului liturgic al lui Ștefan cel Mare”, o capodoperă a artei medievale de inspirație bizantină.

Până acum au fost prezentate, de către istorici ai MNIR, „Coroana de oțel a Regilor României”, „Brățările dacice”, „Gânditorul și femeie șezând”. Lăsând în urmă complexa civilizație dacică, programul se orientează spre Moldova medievală, una dintre provinciile istorice care alcătuiesc România contemporană, în perioada înfloritoare a lui Ștefan cel Mare (1457-1504).

„Stindardul liturgic” al domnitorului Ștefan cel Mare este una dintre cele mai valoroase piese de patrimoniu aflate în colecțiile MNIR. Acesta a fost realizat la porunca marelui voievod Ștefan cel Mare, în anul 1500. Contextul politico-militar din timpul Primului Război Mondial a permis recuperarea valorosului artefact cu ajutorul autorităților militare și civile franceze, fiind înmânat reprezentanților României la Paris, în cursul unei ceremonii solemne în luna august 1917, în timpul bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Din cauza războiului, stindardul a rămas la Paris, până în decembrie 1919. Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare este nu numai una dintre cele mai importante piese din patrimoniul cultural al României, dar și un simbol al legăturilor dintre Franța și țara noastră. Interesul comunității științifice a determinat inițierea unui amplu proces de restaurare și cercetare, care a readus la viață donația domnitorului moldovean.

Prezentarea va fi realizată de către dr. Cristiana Tătaru, istoric de artă, numismat, în prezent curator în Sala Monedelor și Departamentul Tezaurului Istoric din cadrul MNIR. Dr. Tătaru a co-organizat mai multe expoziții internaționale, inclusiv „Broderii de tradiție bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”, organizată la Muzeul Luvru din Paris în 2019.

Programul ICR New York reconstituie epoci definitorii din istoria națională prin intermediul câtorva artefacte reprezentative, de o mare încărcătură simbolică, care sintetizează un întreg context cultural, economic, tehnologic sau politic. Artefactele sunt prezentate publicului nord-american în fiecare săptămână pe platformele de social media ale Institutului (blog, YouTube, Facebook, Instagram, Twitter), prin imagine, text și video.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare ale Institutului:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Blog: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY

You Tube:https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

și pe website-ul ICR:https://www.icr.ro/