Scriitoarea Ana Blandiana participă la o serie de evenimente literare în Azerbaidjan, cu sprijinul ICR

Poeta Ana Blandiana participă, în perioada 6-10 decembrie 2023, cu sprijinul Ambasadei României în Azerbaidjan și al Institutului Cultural Român, la o serie de evenimente literare organizate la Baku, prilejuite de traducerea în limba azeră a unei selecții de poezii și eseuri, reunite în volumul Ție mă rog acum / Indi men sene ibadet edirem, publicat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan.

Cartea include 70 de poezii (inclusiv din ciclul Variațiuni pe o temă dată, publicat parțial în revista azeră Literatura străină), eseuri și eseuri în miniatură, extrase din Fals tratat de manipulare, și un articol al poetului Salim Babullaoglu despre autoarea din România, secretarul Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan fiind și semnatarul traducerii, alături de tânăra poetă Jale Ismail.

Salim Babullaoglu a mai tradus în limba azeră o selecție din opera lui Mihai Eminescu și a realizat o antologie de proză și poezie românească (în 2021, 2022 și 2023 au fost publicate la Baku două volume de poezii ale marelui poet și o antologie dedicată celor 30 de ani de relații diplomatice).

Ana Blandiana va fi distinsă cu titlul de Membru de Onoare al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, în prezența președintelui Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, Anar Rzaev, care îi va înmâna Medalia Vaghif Samedoglu. De asemenea, va participa la un eveniment literar găzduit de Baku Book Center, care va include și un recital susținut de pianista Afag Garayeva, se va întâlni cu președintele Academiei Naționale de Științe și va susține o prelegere în cadrul unei întâlniri cu mai mulți scriitori azeri, la Casa-muzeu a scriitorului azer Magsud Ibraghimbekov din Orașul Vechi din Baku. Totodată, Ana Blandiana va acorda un interviu postului AZTV.

Poezii și eseuri ale poetei române sunt cunoscute mediului literar din Azerbaidjan încă din deceniile trecute, datorită traducerilor în limba rusă, dar publicarea în limba azeră a unui volum cu o selecție din opera Anei Blandiana va reprezenta o premieră.

Proiect susținut de Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale.