Pianistul Lucian Ban va susține două concerte alături de Mat Maneri în California

Pianistul Lucian Ban va sustine doua concerte alaturi de Mat Maneri in California

Duminică, 23 octombrie 2016, ora 19.30, pianistul Lucian Ban, sprijinit de Institutul Cultural Român, va susține un concert și o prezentare publică în cadrul Bakersfield College Jazz Esemble (California, SUA), alături de violonistul american Mat Maneri. Cei doi vor interpreta jazz contemporan inspiriat din muzica tradițională românească și din opera lui George Enescu de pe albumul „Transylvanian Concert", premiat ECM în 2013, dar și compoziții noi.

Pianistul român și violonistul american vor mai concerta și la Milestones Youth Jazz, în Fresno, California, pe 26 octombrie 2016, ora 19.30, într-un proiect care are ca obiectiv oferirea de oportunități educaționale tinerilor muzicieni. Cu suportul ICR , Lucian Ban și Mat Maneri vor susține, înainte de reprezentația muzicală, un masterclass pentru studenții care participă la programul derulat de JazzFresno, organizatorii evenimentului - organizație nonprofit care are ca principal obiectiv promovarea jazzului.

Lucian Ban a crescut în satul Teaca din Transilvania, ascultând cântece populare autentice de la o vârstă fragedă. În anul 1999, artistul se mută la New York, unde studiază la prestigioasa New School University și în scurt timp își face debutul american cu albumul Somethin' Holy, în duet cu saxofonistul Alex Harding. Albumul e distins cu 4 stele de către Allmusic și este urmat de albumul Premonition (2003), foarte aclamat de critica de specialitate. Lucian Ban mai înregistrează Tuba Project alături de Bob Stewart, în 2006 și Playground, cu Jorge Sylvester tot în 2006. The Lumination Ensemble, creat alături de Alex Harding și avându-l pe legendarul percuționist Barry Altschul a fost denumit ca unul dintre cele mai bune zece spectacole din 2003 de All About Jazz.De atunci, Lucian Ban a colaborat cu Alex Harding, Reggie Nicholson, Arta Baron, Sam Newsome, Barry Altschul, Jorge Sylvester, Brad Jones, Bruce Williams, Damion Reid, Chris Dahlgren, Pheeroan AkLaff, JD Allen, Bruce Cox, Hill Greene , Carlo DeRosa, Curtis Fowlkes, Mark Helias, Gene Jackson, Ron Horton, Nasheet Waits, Bob Stewart, Gerald Cleaver, Phillips Derrek, și mulți alții.

Mat Maneri este un compozitor american, violonist și interpret de jazz. Are o carieră de 25 de ani în domeniul muzical. A studiat cu Julliard String Quartet și cu Miroslav Vitous. A înregistrat alături de Cecil Taylor, Matthew Shipp, Joe Morris, Joe Maneri, Gerald Cleaver, Tim Berne, Borah Bergman, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, John Lockwood.

Transylvanian Concert marchează debutul ECM al pianistul român Lucian Ban și relansarea compozitorului Mat Maneri. Albumul documentează un performance spontan organizat la Târgu Mureș, în care se combină baladele cu impovizația, tradiția jazzului american și european și cu muzica de cameră.