Lungmetrajul „Oameni de treabăˮ, proiectat în cadrul Festivalului Internațional de Film „Films by Our Neighbours” din Ucraina

Două proiecții ale lungmetrajului „Oameni de treabăˮ, r. Paul Negoescu (2022), vor fi prezentate, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional de Film „Films by Our Neighbours”/Kino Susidiv, care va avea loc în perioada 17 - 20 august 2023. Festivalul se va desfășura, în principal, în orașul Uzhgorod (regiunea Transcarpatia, Ucraina), cu extindere pentru proiecții adiționale la Khust, Mukachevo, Beregovo, precum și la Kiev. De asemenea, regizorul Paul Negoescu va prezenta filmul în fața publicului prin intermediul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, realizată prin platforma Zoom și va acorda interviuri presei de specialitate. Proiecțiile lungmetrajului „Oameni de treabăˮ în cadrul festivalului sunt programate pentru perioada 18 - 20 august 2023.

Festivalul beneficiază, în mod tradițional, de sprijinul Fondului Internațional Visegrad (International Visegrad Fund), care urmărește stimularea proiectelor de cooperare regională durabilă în diverse domenii în Europa Centrală.

„Din punct de vedere istoric, Transcarpatia are legături strânse cu țările vecine. Acest lucru influențează viața de zi cu zi a locuitorilor regiunii, având un impact asupra culturii acestora. „Films by Our Neighbours” este un festival internațional care imprimă acestor legături o dimensiune cinematografică. Programul actualei ediții a festivalului include filme din Ungaria, Slovacia, Polonia, Republica Cehă și România - țări care împărtășesc un trecut istoric și o experiență comună. În timpul războiului, ne-am dat seama cu toții de valoarea adevăratei bune vecinătăți - nu numai la nivel domestic, ci și la nivel statal. Când cei care împart aceleași granițe se unesc pentru ajutor și luptă împotriva unui inamic comun, fac ca acestea să dispară și să existe un singur imperativ: acela de a rămâne om și de a depăși împreună toate necazurile. Ne propunem să extindem programul festivalului, astfel că, la actuală ediție, includem și creații cinematografice românești, având ferma convingere că acestea nu numai că vor rezona cu publicul nostru, ci vor promova și o mai bună înțelegere și apreciere a moștenirii culturale comune.”, au declarat organizatorii festivalului.

„Oameni de treabăˮ este încadrat în genul dramă-comedie neagră. Este al patrulea film de lungmetraj regizat de Paul Negoescu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Iulian Postelnicu și Anghel Damian. Filmul a fost realizat în 2021, în județul Botoșani. Pentru rolul său, Iulian Postelnicu a primit mai multe premii: la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus (Germania) și la Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur (Belgia), unde filmul a fost răsplătit și cu Premiul special al Juriului. Filmul a primit Marele Premiu „Golden Atlas” la Festivalul Internațional de Film de la Arras (Franța), Premiul pentru Cel mai bun regizor în cadrul Leskovački Internacionalni Festival Filmske Režije (Serbia, Wild Film selection) și Premiul special al Juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur (Belgia). La gala Premiilor Gopo 2023, filmul a avut zece nominalizări și a primit șase premii: Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor în rol secundar, Cel mai bun scenariu și Cel mai bun montaj.

©Facebook Oameni de treabă