Expoziția „București, orașul în matricea otoman-orientală” la Muzeul Cotroceni

Expoziția „București – orașul în matricea otoman-orientală“ poate fi vizitată la Muzeul Național Cotroceni din București în perioada 10 iulie – 31 august 2019.  Organizatorii proiectului sunt ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul și Muzeul Național Cotroceni.

Realizată de arh. Dan Lăcătuș și curatoriată de arh. Ionel Motoc și conf. Dr. Cătălin D. Constantin, expoziția cuprinde 24 de colaje (50 cm x 50 cm) care exemplifică modul în care s-a format și a evoluat Bucureștiul.

Expoziția a fost prezentată și la Istanbul, în perioada 18 mai – 31 mai 2019, în spațiul expozițional Kuçuk Mustafa Pașa Hamam, iar la toamnă va ajunge și la Ankara, într-un eveniment organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Turcia.

Dincolo de clădirile construite în epoci foarte diferite, partea centrală a Bucureștiului păstrează încă fragmente din întortocheata rețea stradală din veacurile vechi, tipic orientală. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Bucureștiul începe să fie numit „Micul Paris”. Modernizarea care începe atunci își pune repede amprenta asupra orașului și, curând, acesta nu mai seamănă deloc cu așezarea de dinainte. Cum arăta Bucureștiul mai înainte de a Micul Paris? Un oraș oriental, nu prea mare, dar suficient cât să fie al doilea din Balcani, după mult mai marele Istanbul, și mai mereu la câțiva pași înainte sau uneori după față de celălalt oraș mare din Peninsula Balcanică, Salonicul.