Două spectacole ale Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, prezentate în Republica Moldova cu sprijinul ICR Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași la cea de-a IX-a ediție a ReUNIUNII Teatrale - eveniment care marchează evenimente de referință din istoria comună a celor două țări, România și Republica Moldova: Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 și Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

Turneul din acest an aduce pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în preajma Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită pe 27 martie, două producții de succes ale trupei ieșene: „1984” și „Gaițele”.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și al Primăriei Municipiului Iași.

Spectacolele vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău după cum urmează:

· 25 martie, ora 18:00, Sala Mare

„1984” de George Orwell, o adaptare de Robert Icke şi Duncan Macmillan

regia: Claudiu Goga

scenografia: Ştefan Caragiu

video design: Andrei Cozlac

aranjament muzical: Diana Roman

distribuţia: Cosmin Maxim, Constantin Puşcaşu, Ada Lupu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Petronela Grigorescu, Adi Carauleanu, Horia Veriveş, Andreea Boboc, Diana Roman, copiii Sara Niţă/Adela Obadă

„1984” este cel de-al zecelea spectacol pe care Claudiu Goga l-a montat pe scena Teatrului Național Iași. Prima întâlnire cu actorii ieșeni a avut loc în 2007, cu ocazia montării spectacolului „Audiția” de Alexandr Galin, distins cu Premiul pentru Cel mai bun spectacol la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, în același an. În 2014, aceeași distincție este acordată spectacolului „Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, montat pe scena mare a Naționalului ieșean.

· 26 martie,ora 18:00, Sala Mare

„Gaițele”de Alexandru Kirițescu

un spectacol de Ovidiu Lazăr

scenografia: Alina Dincă Pușcașu

asistenți regie: Alice Moisă și Matei Lazăr

distribuția:Mihaela Arsenescu Werner și Tatiana Ionesi, Irina Răduţu Codreanu, Andreea Boboc, Mălina Lazăr, Livia Iorga, Georgeta Burdujan, Dumitru Georgescu, Daniel Busuioc, Horia Veriveş, Diana Roman, Oana Sandu, Ioan Ursulescu, Radu Grăjdeanu, Bogdan Ionescu, Ştefan Neagu

„Textul lui Kirițescu pune indirect în discuție una din metehnele incurabile ale românilor: ignorarea diferenței dintre familie și clan. Familia se bazează, se construiește și se menține pe sentimente reale, asumate, trăite, pe relații autentice, responsabile, firești, de ajutor reciproc, pe răbdare și pe toleranță. Clanul are ca reguli esențiale interesul și supraviețuirea pe cont propriu.” (Ovidiu Lazăr)

„ReUniuni Teatrale”, proiect cu tradiție al Teatrului Național Iași, a fost inițiat cu scopul de a aduce împreună creatori și public de teatru de pe cele două maluri ale Prutului, de a promova o spiritualitate comună.

Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău.