Concert susținut de Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri la celebrul Porgy & Bess din Viena

„Transylvanian Folk Songs - The Béla Bartók Field Recordings”, un concert susținut de Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri, va fi prezentat de ICR Viena în colaborare cu Jazz Updates Timișoara duminică, 23 aprilie 2023, ora 20.30, la celebrul club de jazz Porgy & Bess din capitala austriacă.

Albumul „Transylvanian Folk Songsˮ, înregistrat la Timișoara, în 2018, la Sala Barocă a Muzeului de Artă, în cadrul proiectului „Retracing Bartókˮ, de către pianistul american de origine română Lucian Ban, alături de legendarul saxofonist britanic John Surman și violistul american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri, se regăsește în clasamentele celor mai bune materiale discografice ale anului 2020 realizate de criticii specializați în muzică de jazz și se bucură de elogiile presei internaționale. „Retracing Bartókˮ este conceput ca un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani începând cu 2018 și face parte din programul Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii.

Născut la Sânicolau Mare, Béla Bartók, compozitorul maghiar al secolului XX, a fost pasionat de muzica populară din Transilvania și din Banat. În 1904, a avut o revelație atunci când a ascultat o tânără cântând melodii populare tradiționale și a pornit în căutarea mai multor cântece. Într-un deceniu, a transcris mii de melodii și a înregistrat sute de muzicieni populari pe cilindri de ceară, considerându-și cercetările privind muzica populară românească drept „scopul său de viață”. Un secol mai târziu, cei trei extraordinari muzicieni - Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri - se lasă inspirați de muzica care l-a fascinat pe Bartók și abordează în stil propriu cântecele de dragoste, de zestre sau de jale, colindele de Crăciun și multe altele din colecția Béla Bartók. Interpretarea radicală a cântecelor populare din Transilvania este, așa cum afirmă JAZZ TIMES, „atât un act de omagiu, cât și de transformare”, fiind apreciată de fani și critici în egală măsură. Albumul a urcat rapid în topurile BILLBOARD, în European Jazz Media Charts, iar renumitul post de radio american NPR vorbește despre „misterul și claritatea cu care trio-ul infuzează cântecele tradiționale din Transilvania, despre cum pianul cântă precum clopotele unei biserici”. Deutschlandfunk descrie modul în care „frumusețea melancolică și jocul propriu-zis oscilează în jazz-ul fascinant de cameră al trio-ului... devenind un eveniment magic”.„Transylvanian Folk Songs” intră în clasamentele NPR 2020 Jazz Critics Poll, Balkan World Music Charts, New York City Jazz Record BEST OF 2020.

Lucian Ban, originar dintr-un mic sat din regiunea care l-a interesat cel mai mult pe Bartók, are deja o istorie în a utiliza muzica populară ardelenească în lucrările sale, care îmbină muzica clasică cu jazzul şi în care improvizația joacă un rol esențial. Este un muzician care a devenit din ce în ce mai cunoscut la începutul mileniului și care are deja un palmares de albume foarte apreciate la nivel internațional.

John Surman a fost descoperit ca virtuoz la sfârșitul anilor șaizeci, devenind o figură-cheie a jazzului european; interpretările sale la saxofon sopran, clarinet bas și clape pot fi ascultate pe o serie de înregistrări excelente ale ECM.

Mat Maneri, din Brooklyn, are o abordare şi un sound absolut unic şi recognoscibil, în care îmbină sunetele disparate ale jazzului cu muzica microtonală într-un mod fluent și expresiv. În 1990, a participat la fondarea legendarului Joe Maneri Quartet, ale cărui înregistrări au fost aclamate de critici și muzicieni din toată lumea, fiind considerat printre cele mai importante dezvoltări din istoria muzicii de improvizație ale secolului XX.