Concert extraordinar la Madrid cu ocazia Zilei Naționale a României și a primei reuniuni interguvernamentale dintre România și Spania

În data de 21 noiembrie 2022, Ambasada României în Regatul Spaniei și Institutul Cultural Român de la Madrid au sărbătorit, pe acordurile Muzicii Reprezentative a Armatei Române și a Unității de Muzică a Gărzii Civile din Regatul Spaniei, Ziua Națională a României și prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, care are loc astăzi, 23 noiembrie.

„Într-o perioadă marcată de dezechilibre geopolitice, ședința comună de guvern dintre România și Spania, țări aflate la extremități opuse ale Uniunii Europene, reprezintă un exemplu de prietenie care nu cunoaște limite geografice și expresia voinței comune de a identifica, prin dialog și colaborare, soluții viabile la provocările cărora trebuie să le facem față”, a declarat E.S. Dl. Ambasador George Gabriel Bologan.

În mesajul de deschidere, după intonarea imnurilor naționale ale României și Regatului Spaniei, E.S. Dl. Ambasador George Gabriel Bologan a subliniat importanța acestui moment cultural de excepție în istoria relațiilor bilaterale, care marchează patru evenimente deosebite pe agenda comună și care sunt expresia prieteniei și relației privilegiate dintre cele două țări: Ziua Națională a României, prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, 40 de ani de la aderarea Spaniei la NATO și preluarea de către Spania, în al doilea semestru al anului 2023, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Concertul organizat la Madrid a fost un adevărat regal muzical pentru prietenii spanioli și pentru comunitatea românească din Regatul Spaniei, a doua cea mai numeroasă din Europa. Într-o atmosferă de sărbătoare, în sala Orchestrei Radioteleviziunii Naționale Spaniole din cadrul Teatrului Monumental din Madrid, aproximativ 1.500 de persoane s-au lăsat fermecate de virtuozitatea celor două fanfare care au cântat piese celebre din repertoriul național și internațional, sub bagheta dirijorilor Col. Aurel Gheorghiță și Lt. - Col. Jaime Ismael Enguίdanos Royo. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților spaniole, ai mediului academic și de afaceri local, ai corpului diplomatic și consular acreditat în Spania și ai membrilor comunității de români de pe plan local.

Prin organizarea acestui concert extraordinar, care a avut în centrul atenției fanfarele militare, România și Spania au transmis un mesaj puternic de angajament comun față de întărirea unității și solidarității europene și transatlantice, într-un moment istoric care ne arată că pacea și prosperitatea nu trebuie niciodată considerate de la sine înțelese.

Evenimentul a fost transmis în direct pe paginile de Facebook și YouTube ale Ambasadei României în Regatul Spaniei și pe platforma digitală a RTVE play și a fost înregistrat de Radioteleviziunea spaniolă, RTVE. Concertul va fi difuzat, în cursul lunii decembrie, în emisiunea Los Conciertos pe canalul “La 2”.

Detalii suplimentare puteți obține la Institutul Cultural Român de la Madrid: icrmadrid@icr.ro