BRUXELLES. George Enescu, omagiat în Belgia printr-un recital susținut de pianistul Silviu-Valentin Dumitrache

Scena virtuală a ICR Bruxelles este un nou proiect inițiat de echipa ICR din capitala Belgiei ce cuprinde o serie de lansări de carte, conferințe și interviuri în spațiul virtual, având ca invitați cercetători, curatori, istorici de artă, artiști vizuali, muzicieni, regizori de teatru și film, reprezentanți ai mediului academic din România și Belgia.

Pianistul Silviu-Valentin Dumitrache deschide seria evenimentelor găzduite în cadrul Scenei virtuale a ICR Bruxelles cu un recital realizat la Bruxelles, un omagiu adus marelui compozitor român George Enescu. Programul evenimentului cuprinde interpretarea lucrărilor „Pavana” și „Bourrée” din Suita pentru pian, Opus 10 în Re major de George Enescu și evocă personalitatea și opera marelui muzician pe care Belgia l-a primit cu admirație, oferindu-i una dintre cele mai prestigioase distincții: Ordinul Leopold. Invitatul special al proiectului a fost maestrul Marin Cazacu, violoncelist, profesor și director al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, care a transmis privitorilor un mesaj plin de emoție și sensibilitate, dar și de optimism și speranță.

Lansarea va avea loc în data de 25 mai 2021, pe canalele de comunicare ale reprezentanței ICR Bruxelles. Atât prin formatul scenariului său, cât și prin imaginile și muzica ce ilustrează parcursul artistic al marelui muzician român George Enescu, dar și prin mărturia profesorului universitar doctor Marin Cazacu, filmul constituie un omagiu aparte, fiind, dincolo de valoarea sa documentară sau estetică, o excelentă ocazie de a cunoaște și promova opera și personalitatea excepțională a celui mai important compozitor, dirijor, pianist, violonist și pedagog român, pe care-l sărbătorim anul acesta la 140 de ani de la naștere.

George Enescu este considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului douăzeci. Violonist de mare anvergură, compozitor al cărui nume îl regăsim constant pe afișele marilor săli de concert din lume, dirijor sub a cărui baghetă s-au aflat mari orchestre și muzicieni ai timpului, pianist de rafinament exemplar și profesor la care și-au dorit să ajungă generații întregi de tineri muzicieni.

Prin acest proiect, ICR Bruxelles acordă credit unui tânăr muzician român merituos care a studiat la instituții prestigioase din spațiul de referință și profesează la renumite școli de muzică din Belgia. Este vorba despre pianistul Silviu-Valentin Dumitrache, care a studiat la Conservatorul Regal din Bruxelles și a obținut Masterul Specializat cu „Grande Distinction” la clasa profesorului Johan Schmidt, al cărui asistent devine în anul 2018. De asemenea, este profesor la Școala de Muzică Tchaikovsky, Școala Europeană, Academia de Muzică Molenbeek.

“Pentru George Enescu, muzica a reprezentat mai mult decât o ocupație pe care o făcea cu sârguință. A fost un artist și, în același timp, un misionar ale cărui sentimente patriotice l-au însoțit pe drumul servitudinii față de muzică si țară. Lucrările sale cu caracter popular reprezintă un mijloc de a perpetua impresiile, imaginile, amintirile din satul său natal, dar și promovarea culturii românești pe scena muzicală universală. Însuși Maestrul spunea : ‘Nu mi-am servit țara decât cu armele mele: condeiul, vioara și bagheta’. Mă inclin!” (Silviu Dumitrache)

„Omul Enescu stârnește și astăzi uimire. Iubit și admirat de toți muzicienii români, Enescu îi trata cu prietenie și o modestie cum rar întâlnești. De altfel, nu spunea niciodată “eu”, ci “modesta mea persoană”. Nu întâmplător, ICR Bruxelles, unul dintre cele mai active centre culturale românești în Europa, îi aduce un omagiu special în această perioadă, când la București se desfășoară Concursul Internațional “George Enescu”, iar la Bruxelles Concursul Internațional “Reine Elisabeth”(...) Regina Elisabeth a Belgiei a asistat cândva la cursurile de măiestrie susținute de George Enescu și a fost ultima persoană care l-a vizitat pe artistul român, cu câteva zile înainte de a trece în eternitate. Tinerii muzicieni, și nu numai ei, au în George Enescu un model adevărat, iar astăzi, în aceste momente dificile pentru omenire, viața și creația lui George Enescu ne inspiră si ne dă speranță. ” (Prof. Dr. Marin Cazacu)

Scena virtuală a ICR Bruxelles este un proiect care urmărește să sporească atenția publicului pentru o serie de evenimente culturale românești și europene, să ofere un punct de pornire pentru noi colaborări și abordări în diverse domenii ale artei și, mai ales, să înscrie sediul ICR Bruxelles pe harta culturală din spațiul de referință prin organizarea de evenimente online și nu numai.

Proiectul Scena virtuală a ICR va continua la ICR Bruxelles cu noi materiale video de prezentare a activității creatorilor români.

Silviu-Valentin Dumitrache (n. 1992) este pianist și profesor român. Între 1999 și 2004, obține peste douăzeci de premii naționale și internaționale, participă la emisiuni radio și TV. A absolvit Koninklijk Conservatorium Brussel “Cum Laude”. Participă la numeroase concursuri internaționale și obține distincții importante precum: premiul Geroffi Baschwitz, oferit de comisia națională de patrimoniu, premiul Concursului de Concerte din cadrul Conservatorului Regal din Bruxelles. Își desfășoară activitatea pedagogică la Școală de Muzică Tchaikovsky, Școala Europeană, Academia de Muzică Molenbeek și este invitat în jurii la concursuri internaționale pentru tineri pianiști. De asemenea, este artist invitat în cadrul seriei de concerte-conferințe și evenimente online, organizate de platforma ‘Internations’. A susținut concerte la Bucharest Film Music Festival, Maison de la Musique – Hoeilaart, Salle Academique, Universitatea Liege, L'U3a, Muzeul Instrumentelor Muzicale – Bruxelles, Institutul de Artă Kouvoutsakis – Atena, Festivalul Internațional Evmelia, Festivalul Voyages d’été – Liège, Festivalul Internațional La Sphera Music, Festivalul Internațional Nancyphonies, Klara Festival, Festivalul Midi – Minimes Espacio Ronda – Madrid și în cadrul seriei Five O’clock.