Un scurtmetraj de animație și trei filme artistice românești, proiectate în Insulele Canare

Filmul românesc de arhivă ajunge din nou în Spania, prin intermediul Institutului Cultural Român de la Madrid. Evenimentul va avea loc în orașul Las Palmas de Gran Canaria din Insulele Canare, unde vor fi proiectate, în perioada 6 - 27 februarie 2023, trei filme artistice și un scurtmetraj de animație din perioada 1957-1971, după următorul program:

· 6 februarie 2023

Scurtă istorie (regia Ion Popescu-Gopo, 1957, animație)

La moara cu noroc (regia Victor Iliu, 1957)

· 13 februarie 2023

Răscoala (regia Mircea Mureșan, 1966)

· 27 februarie 2023

Reconstituirea (regia Lucian Pintilie, 1971)

Proiecțiile (în limba româna, cu subtitrări în spaniolă) vor avea loc la Centro de Iniciativas de La Caja de Canarias (CICCA), un spațiu multicultural cu o agendă culturală consistentă. Filmele vor fi prezentate de Asociación de Cine Vértigo, o entitate culturală fără scop lucrativ din Insulele Canare, cu o activitate de peste 20 de ani în domeniu și care militează pentru afirmarea cinematografiei ca artă, nu doar ca simplu entertainment. Evenimentul este organizat în colaborare cu Dacin Sara.

„Scurtă istorieˮ (1957), r. Ion Popescu Gopo, 9 min. - Film de animație scurtmetraj

Evoluţia omului din epoca preistorică până în prezent. Producători: Studioul cinematografic „Bucureştiˮ.

Premii:

1957 - Cannes - Palme d'or

1958 - Oberhausen - Premiul III

1958 - Moscova - Festivalul tineretului și studenților - Medalia de argint

„La moara cu norocˮ, r. Victor Iliu (România • 1955 • Alb și negru • 105')

Dramă psihologică, ecranizare după nuvela „Moara cu norocˮ de Ioan Slavici. Acțiunea se petrece în anii 1870 la un han izolat din împrejurimile Aradului. Ahtiat după bani, cârciumarul Ghiță se asociază la tâlhării cu Sămădău, însă își distruge viața și familia.

În rolurile principale: Ioana Bulcă, Constantin Codrescu, Geo Barton, Colea Răutu, Olga Tudorache. Producător: Studioul Cinematografic București.

Filmul a fost nominalizat la Premiul Palme d'Or, Festivalul Internațional de la Cannes, 1957.

„Răscoalaˮ, r. Mircea Mureșan (România • 1966• Alb-negru • 100’)

Întâmplările filmului se desfășoară în timpul răzvrătirilor sociale din 1907. Mii de țărani au atacat marile proprietăți ale aristocrației locale cu o furie nemaivăzută până atunci. Răzvrătirea lor a fost înfrântă însă de armată, nevoită să execute ordinele ierarhice nelipsite de cruzime. Regizorul construiește o adevărată frescă cinematografică, cu zeci de personaje, bine individualizate, atât caracterologic cât și social. Ecranizare a romanului omonim semnat de Liviu Rebreanu.

Protagoniști: Ilarion Ciobanu, Emil Botta, Nicolae Secăreanu.

A câștigat Premiul „Opera Prima”, la Festivalul Internațional al Filmului de la Cannes, 1966.

„Reconstituireaˮ, r. Lucian Pintilie (România • 1971• Alb-Negru • 100’)

Filmul a fost interzis în România la puțin timp după premieră până la căderea regimului comunist și a fost difuzat din nou în 1990. „Reconstituireaˮocupă primul loc în topul celor mai bune zece filme românești ale tuturor timpurilor, top realizat în 2008 de Asociația Criticilor de Film din România.

Filmul a fost selectat în secțiunea „Quinzaine des Réalisateurs", Festivalul Internațional de Film de la Cannes, 1970.

Protagoniști: George Mihăiţă, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Nicolae Wolcz.