Personajele feminine ale lui William Shakespeare, readuse la viață pe scena teatrală a ICR Londra

Piesa “FEAST - A Play in One Cooking” va fi reprezentată în seria teatrală organizată de Institutului Cultural Român din Londra care continuă, în 11 aprilie, pentru cea de-a doua seară consecutiv.

 Produs de compania britanică Parrabbola în regia lui Philip Parr, după textul actriței și dramaturgului român Olivia Negrean, spectacolul aduce în prim plan șase dintre emblematicele personaje feminine ale marelui William Shakespeare. Din distribuție fac parte, alături de însăși Olivia Negrean în rolul Ofeliei din Hamlet, alte cinci actrițe de naționalități diferite.

Pe măsură ce încep să-și înțeleagă destinele, Isabella, Lady Macbeth, Ophelia, Lady Anne, Imogen și Emilia discută despre importanța literaturii și despre rolul unei femei într-o poveste faimoasă, în timp ce pregătesc cina împreună. Spectacolul abordează teme diverse - de la feminism, egalitate, sănătate mentală, comunitate și până la libertatea de exprimare, realismul magic și Shakespeare în contemporaneitate.


Olivia Negrean este unul dintre cei mai activi actori și dramaturgi români ce locuiesc şi activează în Marea Britanie, cu o mare pasiune pentru piesele de teatru inspirate de teme istorice. Actrița a mai colaborat cu Institutul Cultural Român la două proiecte: piesa lui Andras Visky despre Maica Tereza, intitulată “The Unburied: The Saint of Darkness”, și spectacolul „Ecaterina Teodoriu”, în regia Lianei Ceterchi.


Philip Parr, fondatorul companiei de teatru Parrabbola, a fost invitat doi ani la rând să regizeze piese ale lui Shakespeare pentru Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova. Acesta a mai colaborat, de asemenea, cu actrița româncă Alina Șerban și este directorul Festivalului Internațional Shakespeare din York și membru fondator al rețelei European Shakespeare Festivals.


Până acum, în seria permanentă de teatru au fost jucate peste zece spectacole, care s-au bucurat de mare succes de public şi presă, printre care amintim „Declar pe propria răspundere” de şi cu Alina Şerban; „Batista de nori & Inima de gaz” după Tristan Tzara, în regia lui Cristian Luchian; ”Ashes Afar” de Andreea Borţun, în regia lui Bobi Pricop; „Iona” de Marin Sorescu în regia lui Sharon Willems; „De ce fierbe copilul în mămăligă” de Aglaja Veteranyi, regizat de Dana Paraschiv; „Bătăliile Reginei”, spectacol bazat pe jurnalele de război ale Reginei Maria şi regizat de Cristian Luchian, dar şi piesa „Olimpicii”, o producţie a companiei româno-britanice Eye Opening Theatre Company și „Ecaterina Teodoroiu”, spectacol regizat de Liliana Ceterchi.