Festivalul românesc de la Zichron Yaakov, la a doua ediție în Israel

Ediția a doua a Festivalului „Strada românească la Zichron Yaakov”, o sărbătoare culturală românească, adresată publicului israelian de toate vârstele este organizată pe 16 și 17 octombrie 2019 de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Primăria Zichron Yaakov și organizațiile israelienilor originari din România, AMIR și HOR.

Zichron Yaakov este un oraș israelian turistic, ale cărui baze au fost puse de evreii veniți din România, primăria orașului dorind să valorifice această moștenire istorică. Evenimentele vor fi organizate în aer liber, în spații neconvenționale situate în locații din centrul vechi al orașului, zona pietonală și spațiile adiacente acesteia. Astfel, pe parcursul a două seri din timpul Sărbătorii Corturilor, Sukkot, strada pietonală din Zichron Yaakov va fi plină de „ingrediente” culturale românești: muzică, dans, folclor, spectacole de teatru, film, ateliere de creație.

Prima ediție a „Străzii românești la Zichron Yaakov” din anul 2018 s-a bucurat de un mare succes și participarea a mii de persoane, ceea ce face ca în 2019 Festivalul să se extindă la două zile de sărbătoare, pline de culoare, ale culturii române. În cadrul evenimentului, publicul este invitat să participe la: concerte cu muzică tradițională românească și demonstrații de dansuri populare românești susținute de Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, concerte de muzică românească, klezmer și balcanică susținute de Taraful Ciocârlia din Israel, „Povestea bunicului”, performance al Teatrului Karov din Tel Aviv, „Vrăjitorul din Givat DADA”, spectacol de teatru de păpuși susținut de Muzeul Janco Dada din Ein Hod, ateliere de creație DADA, ateliere de meșteșuguri românești, fotografii de epocă în costume aflate în colecția Muzeului Primei Aliyah din Zichron Yaakov, tur ghidat și prezentare a patrimoniului local din Zichron Yaakov, precum și gustări din bucătăria tradițională românească.

Totodată, alături de partenerii de proiect, ICR Tel Aviv va fi prezent și printr-un stand de informare, unde vor fi oferite materiale informative de interes general. De asemeenea, vor fi prezentate, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, precum şi cursurile de limba română, vor fi distribuite materiale de promovare, precum și materiale turistice.

Intrarea la evenimente este liberă.