EXPOZIŢIA „TRIBUTE TO IRIS BARBURA“

Loc: Camaro Haus, Potsdamer Straße 98 A, D-10785.

Deschiderea expoziţiei: 29. aprilie 2017, ora 11.00.

Fundaţia Camaro organizează, în colaborare cu Centrul Național al Dansului București şi Institutul Cultural Român din Berlin, expoziţia „Tribute to Iris Barbura“, dedicată coregrafei avangardiste de origine română Iris Barbura (1912–1969). Circa 80 de exponate provenind din colecții private și publice – între care picturi, desene, fotografii, scrisori, costume și măști – ilustrează stilul deopotrivă elegant, energic și spectaculos al lui Barbura: un fascinant capitol al istoriei româno-germane a dansului din perioada 1920– 1950 e revalorificat pentru prima oară.

Evenimentul e însoțit de o broșură bilingvă (în germană și română), editată de Centrul Național al Dansului București (CNDB) și de Deutsches Tanzarchiv Köln.

Iris Barbura a fost activă pe plan internațional: București, Berlin și Ithaca (SUA) sunt repere importante în cariera ei de dan satoare și coregrafă. Formată la București, Barbura studiază în anii ʼ30 în centrele „dansului expresionist german”. În Berlinul postbelic artista strălucește în dansuri elegante, energice și ludice. Pentru cabaretul artistic de factură suprarealistă Die Badewanne , constituit în jurul lui Alexander Camaro, ea concepe coregrafii experimentale după capodopere ale modernismului clasic. La începutul anilor 1950, Barbura emigrează în SUA, unde ține cursuri de dans.