Arta și activismul social – „gallery talk” inter-comunitar la ICR Tel Aviv

Arta si activismul social - gallery talk inter-comunitar la ICR Tel Aviv Arta si activismul social - gallery talk inter-comunitar la ICR Tel Aviv Arta si activismul social - gallery talk inter-comunitar la ICR Tel Aviv Arta si activismul social - gallery talk inter-comunitar la ICR Tel Aviv Arta si activismul social - gallery talk inter-comunitar la ICR Tel Aviv Arta si activismul social - gallery talk inter-comunitar la ICR Tel Aviv

Activismul social – aceasta a fost tematica primului „gallery talk” dintr-o serie de trei, desfășurat la data de 18 iulie 2025, în cadrul expoziției multimedia “My way” de la ICR Tel Aviv, conținând lucrări ale artistei israeliano-australiane Dalia Sinclair. Artista având origini românești are o intensă activitate socială, prin implicarea în diverse proiecte din Israel, Australia și România, atât din domeniul protecției mediului, cât și al drepturilor omului sau dedicate scopului conștientizării pericolului extremismului, manifestat în oricare parte a baricadei.

Programul evenimentului a inclus un tur ghidat și un dialog cu artista, alături de invitatul acesteia, Steven Aiello, fondatorul inițiativei internaționale pentru tineret Debate for Peace, precum și cu un grup de adolescenți evrei și arabi israelieni implicați în proiecte de promovare a dialogului și a păcii în Orientul Mijlociu. După cum a subliniat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, prezența acestor tineri a dat „întâlnirii de la galerie” un sens profund și actual, aceasta transformându-se într-un veritabil dialog între reprezentanți ai diferitelor comunități din Israel.

Referindu-se la evoluția sa personală ca artist și activist social, Dalia Sinclair a povestit despre istoria familiei sale. Născută în Israel, fiică a unor supraviețuitori ai Holocaustului (mama ei fiind originară din Sighet) care s-au întâlnit în lagărul de persoane strămutate de la Bergen-Belsen, artista a moștenit o poveste de viață marcată de reziliență și reconstrucție, pe care o transpune în creația sa. Încă din copilărie, a fost martora luptei părinților săi de a-și reclădi viețile după Holocaust – o experiență care i-a modelat profund identitatea artistică. Lucrările sale au fost expuse în Israel și Australia, unde artista a activat și în domeniul media și al reprezentării comunității evreiești. După revenirea în Israel în 2019, stabilindu-se la Netanya, a continuat să își dezvolte limbajul artistic prin fotografie, activism ecologic și instalații poetice.

La rândul său, Steven Aiello a prezentat rolul și activitatea organizației Debate for Peace, care – în urma evenimentelor tragice din 7 octombrie 2023 care au marcat începutul războiului din Gaza – continuă să creeze punți între comunități diverse, cultivând empatia, leadership-ul și dialogul prin scris și mărturii personale. Acești tineri și-au prezentat poveștile pe scene internaționale, inclusiv la Națiunile Unite din Geneva, fiind recompensați pentru curajul și creativitatea lor, urmând ca la începutul lunii august să participe la o conferință internațională despre pacea sustenabilă, organizată la Viena. Câțiva dintre acești tineri arabi și evrei israelieni au fost prezenți și la evenimentul organizat de ICR Tel Aviv, prezentând fragmente din scrierile proprii care au luat naștere în cadrul programelor de „story-telling” și „creative writing”, având scopul de a crește empatia reciprocă.

Expoziția “My way” reunește lucrări fotografice, artă digitală, instalații și video, oferind o explorare subtilă a memoriei, identității și transformării. Aceasta este a doua expoziție personală a Daliei Sinclair, găzduită de ICR Tel Aviv, după succesul expoziției ”Foliage of Life” din 2024, dedicată comemorării a 80 de ani de la Holocaustul evreilor din Transilvania de Nord. Pe perioada expoziției “My way” (2 iulie-29 august 2025) sunt programate o serie de „gallery talk”-uri pe diverse teme, primul fiind cel din 18 iulie. La data de 1 august 2025, va avea loc, în cadrul aceluiași format, lansarea unui volum de traduceri în ebraică a unor poezii ale poetului și scriitorului român Liviu Pendefunda, în traducerea Shoshanei Vegh, cea care va fi invitatul special al evenimentului. La data de 22 august, va avea loc o lectură de poezie și proză scurtă din autori israelieni consacrați, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Ebraică.