Peste 500 de participanți la Ziua Porților Deschise Culturilor Europene

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, sărbătorită anual în data de 26 septembrie, 18 institute și reprezentanțe culturale străine care activează în Madrid au organizat, pentru a patra oară consecutiv, Ziua Porților Deschise Culturilor Europene.

ICR Madrid a propus publicului patru activități: minicursuri de limba română, ateliere de confecționat podoabe tradiționale, o expoziție de costume din Maramureș și degustare de brânzeturi din zona Țara Bârsei.

La minicursurile de limba română, susținute de profesoara Virginia Oprișa, au luat parte 45 de interesați de similaritățile dintre limbile spaniolă și română, de cultura românească, precum și de avantajele învățării uneia dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

În seara de 25 septembrie, precum și în dimineața următoare, ICR Madrid, în colaborare cu Institutul Polonez de Cultură, a organizat ateliere de confecționat podoabe tradiționale din zona Carpaților, adresate atât adulților, cât și copiilor. Astfel, la atelierele conduse de Anamaria Iuga, etnolog la Muzeul Țăranului Român, cele 40 de persoane prezente la sediul ICR Madrid au aflat despre similaritățile dintre culturile tradiționale din zona Maramureșului și sudul Poloniei în practicile oieritului, în motivele tradiționale de pe costume, dar și în cultura lemnului și a vopsirii ouălor de Paște. Sâmbătă, 40 de copii au participat la sediul Institutului Polonez de Cultură la ateliere cu aceeași temă, de data aceasta lucrând pe motivul parzenica prezent pe costumele tradiționale ale guralilor din regiunea Podhala, Polonia.

Atelierele au fost însoțite de o expoziție documentară cu fotografii realizate de Anamaria Iuga în sate din Maramureș și Țara Chioarului. Fotografiile au servit participanților la ateliere, dar și publicului vizitator, ca referință a motivelor tradiționale de pe costumele din Maramureș, motive reluate și pe zgardane.

La sediul Goethe-Institut s-a desfășurat, timp de șase ore, un târg gastronomic unde, alături de România, au prezentat produse culinare Finlanda, Germania și Slovenia. La standul organizat de ICR Madrid au fost prezentate patru tipuri de brânzeturi din zona Țara Bârsei produse de Ferma Cățean. Condusă de 3 frați, George, Ionuț și Silviu Cățean, ferma duce mai departe o tradiție familială de peste 300 de ani. Cei aproximativ 400 de vizitatori au fost impresionați îndeosebi de brânza de burduf, recompensată anul acesta cu un premiu de calitate la Bruxelles.

Vă invităm să vizionați fotografii realizate de la activități mai jos, pe pagina EUNIC Spania, dar și pe paginile noastre de Facebook: Icr Madrid și Instituto Cultural Rumano.